Dynamische en duurzame keten in Delfzijl

Dynamische en duurzame keten in Delfzijl

Een keten van hoogwaardige bedrijven die elkaars producten en diensten verwerken en afnemen vormen samen Chemie Park Delfzijl. Het gaat om AkzoNobel, BioMCN, Delamine, Delesto, Lubrizol, SGS, Stork en Teijin Aramid. Zij hebben zich dankzij de aanwezige natuurlijke grondstoffen en goede onderlinge logistieke verbindingen ontwikkeld tot een geavanceerde, duurzame bedrijfsketen van nationaal belang.

De gemeenschappelijke basis vormt de winning van grondstoffen als zout en aardgas. Die worden in geavanceerde processen opgewaardeerd tot chloor, waterstof, loog en groene methanol. Zij vormen de basis- en hulpstoffen voor tal van toepassingen. Dat varieert van voedingsmiddelen, farmaceutische producten, cosmetica, textiel, papier, coatings, motorolie, wasmiddelen tot en met biobrandstoffen.
Chemie Park Delfzijl is een fascinerende plek waar chemie en techniek samenkomen. Meer dan duizend hoogopgeleide professionals besturen en ondersteunen complexe processen ter waarde van meer dan twee miljard euro. Hierbij speelt veiligheid voor medewerkers én omgeving een zeer belangrijke rol.

 • BioMCN

  BioMCN

  BioMCN is het eerste bedrijf ter wereld dat op industriele schaal biomethanol, een nieuwe 2e generatie biobrandstof, van hoge kwaliteit produceert en verkoopt. Op basis van innovatieve processen verwerkt de onderneming natuurlijke, duurzame grond- en hulpstoffen tot bio-methanol.

 • AkzoNobel MCA

  AkzoNobel MCA

  De hightech Monochloorazijnzuurfabriek (MCA) op het Chemie Park Delfzijl is even nieuw als de chloorfabriek. In de MCA-fabriek laat men chloorgas met azijnzuur reageren. Hierdoor ontstaat ruwe monochloor-azijnzuur dat in een aantal stappen wordt gezuiverd.

 • Delamine

  Delamine

  Papier van theezakjes, koffiepads en tissues, motorolie, verfuitharders (voor bijvoorbeeld windmolens), PUR, pilletjes tegen wagenziekte en diverse veterinaire producten. Al deze producten hebben met elkaar gemeen dat ze ethyleenaminen als grondstof kennen.

 • Lubrizol

  Lubrizol

  Het Amerikaanse bedrijf Lubrizol mengt in haar fabriek op het Chemie Park Delfzijl chloor en PVC-poeder. Zo ontstaat gechloreerde PVC.

 • AkzoNobel Delesto

  AkzoNobel Delesto

  De warmtekrachtcentrale Delesto voorziet de grootste chemieketen in Noord-Nederland, het Chemie Park Delfzijl, van stoom en elektriciteit.

 • AkzoNobel MEB

  AkzoNobel MEB

  Voor diverse bedrijven op het Chemie Park Delfzijl vormt chloor een belangrijke hulpgrondstof. Het Membraan-Elektrolysebedrijf (MEB) van AkzoNobel levert het. Mondiaal is er geen moderner, duurzamer, veiliger en zuiniger chloorfabriek te vinden. Hier wordt pekel met behulp van stroom gescheiden in chloorgas, waterstofgas en...

 • SGS

  SGS

  SGS is één van de industriële dienstverleners op het Chemie Park. SGS biedt gespecialiseerde oplossingen op het gebied van controles en inspecties.

 • AkzoNobel Salt

  AkzoNobel Salt

  Zout staat aan het begin van de geïntegreerde keten op het Chemie Park. Het kwalitatief hoogwaardige zout van de vier zoutfabrieken van AkzoNobel Salt in Delfzijl wordt lokaal, nationaal én internationaal ingezet voor diverse industriële doeleinden, met name voor de productie van chloor. AkzoNobel producee...

 • Stork

  Stork

  Stork Technical Services is met 14.500 medewerkers een wereldwijde speler op het gebied van Asset Integrity Management. Stork helpt bedrijven in onder andere de Olie- & Gas, de Chemie- en de Energiesector hun bedrijfskritische productieprocessen en installaties te onderhouden en te optimaliseren.

 • Teijin Aramid

  Teijin Aramid

  Teijin Aramid maakt in Delfzijl de basisgrondstof (het polymeer) voor een supersterke kunstvezel; Twaron. Deze vezel is vijf keer lichter en sterker dan staal.

 • JPB Logistics

  JPB Logistics

  De JPB Groep bestaat uit verschillende bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het aanbieden van diverse industrieel gerelateerde diensten. Op het Chemie Park exploiteert JPB Logistics een eigen tankterminal met een totale opslagcapaciteit van 90.000 m3 ten behoeve van de opslag van zowel gevaarlijke als o...

 • Falck Fire Services

  Falck Fire Services

  Sinds 1906 houdt de van oorsprong Deense onderneming Falck Fire Services zich wereldwijd bezig met professionele brandweerzorg voor overheden en industriële klanten. De onderneming koppelt kwaliteit, deskundigheid en professionaliteit op het gebied van brandweerzorg aan efficiëntie en stelt op deze wijze klanten i...

 • DGR

  DGR

  De Dutch Glycerin Refinery BV is gespecialiseerd in de productie, verkoop, marketing en distributie geraffineerde glycerine van hoge kwaliteit. Met een capaciteit van 200.000 ton is het veruit de grootste raffinaderij van ruwe glycerine ter wereld.

 • Wildeman Storage & Logistics

  Wildeman Storage & Logistics

  Wildeman Storage & Logistics houdt zich bezig met op- en overslag en logistiek van ongevaarlijke en gevaarlijke stoffen. Gevestigd op het Chemie Park Delfzijl zorgt dit jonge bedrijf voor veilige en snelle opslagmogelijkheden voor de bedrijven op het Chemie Park, maar ook daarbuiten.