ZoutExpress terug in educatieproject RUG

12 juli 2019 Nouryon Salt

Nouryon Delfzijl heeft zich aangesloten bij de Jouw Energie van Morgen-truck, een samenwerking tussen GasTerra, Gasunie en de Faculteit Science and Engineering van de Groningse universiteit welke met drie jaar is verlengd.

Dat betekent dat de ‘Jouw Energie van Morgen’-truck de komende drie jaar weer zichtbaar zal zijn bij scholen en evenementen.

Voor Nouryon keert hiermee het educatieve zoutprogramma van ‘de Zoutexpress’ en de zoutkristalgroeiwedstrijd terug in het aanbod van de truck. “Een logische stap”, meent Johan Visser, site director van het chemieconcern in Delfzijl. “We leggen verbinding tussen de basischemie met zout en chloor naar de groene chemie, met de toekomstige energievoorziening op het Chemie Park en met de waterstofplannen in Zuidwending en Delfzijl. Tegelijkertijd is het verwachte gebrek aan technisch personeel in de toekomst een belangrijke reden om mee te doen en om zichtbaar te zijn bij jongeren. Met de Zoutexpress was er al een jarenlange educatieve samenwerking en die hebben we nu op deze wijze geformaliseerd. Het wordt de tiende editie en we zien uit naar een mooie toer!”

Wetenschapsnomade
“De ‘Jouw Energie van Morgen’-truck is al sinds 2005 onderweg en iedere keer zijn de schoolbezoeken een groot feest”, aldus projectleider, ‘wetenschapsnomade’ en Mister Zout Theo Jurriëns van het rijdend klaslokaal annex laboratorium. De inzet varieert van energielessen tot bijdragen aan curriculum-verandering in het onderwijs. Ook levert de truck een educatieve bijdrage aan de energietransitie, wat vooral neerkomt op het informeren van jongeren over het energiegebruik in de toekomst. Het is daarbij te merken dat de ‘Jouw Energie van Morgen’-truck en de ´ZoutExpress´ al langere tijd succesvol zijn. “Kers op de taart is dat we studenten en soms docenten tegenkomen die als leerling in de truck zijn geweest”, legt Jurriëns uit.

ZoutExpress
De ZoutExpress is sinds september 2008 actief voor de hoogste groepen van de basisscholen in Noord-Nederland. In de herfst werden vijftig tot zestig scholen bezocht. De leerlingen kregen een inleiding over de wondere wereld van het zout en verrichtten experimentjes. In dezelfde periode werd de zogenaamde zoutkristalgroeiwedstrijd georganiseerd, waarbij leerlingen werden uitgedaagd om op een wetenschappelijke wijze de mooiste zoutkristal te laten groeien. Jaarlijks werden enkele duizenden leerlingen meegenomen in de fascinerende wereld van chemie en techniek.

1600 ritten
De Groninger wetenschapstruck is al sinds oktober 2005 onderweg om middelbare scholieren te informeren over de opleidingen aan de Groninger Faculteit. Er zijn bijna 1600 bezoeken afgelegd aan scholen en instellingen. Er worden verschillende onderwerpen uit de natuurkunde, scheikunde, wiskunde, sterrenkunde en biologie aangeboden. Per jaar worden ongeveer 120 scholen en evenementen in Nederland én Noordwest Duitsland bezocht en jaarlijks worden zo’n 25.000 leerlingen bereikt.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?