Subnavigatie

Wat te doen bij een noodgeval?

Bij een ramp of noodsituatie ben je altijd eerst op jezelf aangewezen. De hulpdiensten zijn niet direct ter plekke. Daarom is het belangrijk dat je je voorbereidt. Op bijvoorbeeld stroomuitval, een overstroming, extreem weer of een aardbeving. Dit kan met Eerste Hulp Ben Jij (EHBJ).

Bescherm jezelf en anderen
Je kan je samen met je gezin, buurtgenoten of collega’s voorbereiden. Thuis, in je wijk, op je werk of op school. Zodat je weet wat je moet doen tijdens een ramp en je elkaar kunt helpen. EHBJ informeert je over de risico’s in de omgeving, over hoe jij je kan voorbereiden op een noodsituatie en hoe je kunt helpen. Doe ook mee en bescherm jezelf en anderen. Want: eerste hulp ben jij!

Blijf op de hoogte tijdens een ramp
Als er direct gevaar is door een ramp of noodsituatie, dan moet je dat snel weten. Je wordt gewaarschuwd door de sirene, een tekstbericht via NL-Alert en/of een geluidswagen in de straat. Volg de instructies op en blijf op de hoogte via radio, tv, internet en Twitter:

  • Volg de calamiteitenzender RTV Noord op radio (97.5 FM of kabel 90.5), televisie of internet
  • Stroomuitval? In nood kun je de calamiteitenzender altijd in een auto volgen
  • Volg het Twitteraccount van Brandweer Groningen voor informatie over actuele noodsituaties

Veiligheidsregio Groningen
Bij een ramp zijn er mogelijk slachtoffers. Kan er grote schade aan gebouwen ontstaan. En zijn er veel gevolgen voor mens en dier. In zo’n situatie werken alle hulpdiensten samen in een crisisorganisatie (Veiligheidsregio Groningen). Om de gevolgen te bestrijden, mensen te helpen en te zorgen voor een zo snel mogelijk herstel. En als zoveel mogelijk inwoners zijn voorbereid en zichzelf en anderen weten te redden, dan kunnen de hulpdiensten zich vooral richten op de mensen die extra hulp nodig hebben. Hoe je dat het beste doet lees je hier op de website van Eerste Hulp Ben Jij. 

Dit filmpje laat zien wat EHBJ inhoudt en wat een veiligheidsregio doet in een crisis.

Ga verder naar: Omgevingskrant
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?