Subnavigatie

Inspectie met drone bij zoutfabriek AkzoNobel

12 juli 2016 Nobian Salt

Het is nieuw en innovatief. En tegelijkertijd rijst de vraag: wat kunnen we ermee? Wat zijn de voordelen en beperkingen van technische inspecties met drones? Op deze vragen probeerde de zoutfabriek van AkzoNobel in Delfzijl recent antwoord te krijgen. Een praktijkproef moest uitsluitsel geven.  

Om te beginnen werd bepaald wat er exact zou worden onderzocht, of dat überhaupt kon, wat mogelijke risico’s waren en met wie moest worden overlegd. In samenspraak met medewerkers werden uiteindelijk de buitenverlader, een zoutloods en een scheepsruim middels zo’n onbemand en op afstand bestuurbaar vliegtuigje geïnspecteerd.

De inspectie, uitgevoerd door een extern team, bleek alleszins de moeite waard. Vooral hoge en/of moeilijk bereikbare objecten zijn middels een drone eenvoudig visueel te inspecteren. Het is vooral een aanvulling op reguliere inspecties, zodat je de omvang van eventueel vervolgonderzoek kunt beperken. In financieel en praktisch opzicht bood deze inspectie voordelen, omdat er geen steigers, hoogwerkers en kranen nodig waren.

De drone-inspectie vond plaats in het kader van een project om te inventariseren in hoeverre automatisering en digitalisering kunnen worden benut om de huidige operaties te innoveren en te verbeteren.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?