Subnavigatie

Toepassingen

Zout, CPVC, chloor, Twaron, natronloog, waterstof, ethyleenamines, biomethanol en stoom. Producten en halffabricaten, vervaardigd op het Chemie Park, die onontbeerlijk zijn voor het maken van tal van hoogwaardige, industriële toepassingen.

Onze producten worden toegepast en verwerkt door industriële afnemers die actief zijn in de farmacie, voeding, brandstoffen, cosmetica, kunststoffen, papier, auto's, luchtvaart, drink- en zwemwater, coatings, motorolie, (mijn)bouw en kleefstoffen. Hieronder noemen we een paar toepassingen waarin producten van Chemie Park Delfzijl onmisbaar zijn.

Van vullingen in kiezen tot verf voor vliegtuigen

Ethyleenamines zijn niet weg te denken uit ons dagelijks leven! De amines van Delamine worden bijvoorbeeld in epoxy verwerkt. Een epoxy is een kunststof die ook onder invloed van hitte hard blijft. De ethyleenamines fungeren hierbij als harder. Epoxy is mechanisch belastbaar, sterk en hecht goed op metaal en beton.

 

Een interessante toepassing van epoxy is de vliegtuigindustrie. De kleppen op de vleugels van vliegtuigen worden bediend met hydraulische systemen, waarbij een hele agressieve hudraulische olie wordt gebruikt. Epoxyverf is hier, in tegenstelling tot andere verfsoorten, heel goed tegen bestand. Als er hydraulische olie zou lekken, dan raakt de vleugel niet beschadigd.

 

Een andere toepassing van epoxy is in tweecomponentenlijm. Daarbij fungeren de ethyleenamines in de epoxy weer als de harder die ervoor zorgt dat de lijm goed uithardt. Dat werkt ook zo bij houtrotvuller, zoals die van Alabastine, één van de merken van AkzoNobel.

 

Andere toepassingen van epoxy met ethyleenamines zijn:

-       verf voor windmolens,

-       grondverf voor auto’s, boten en stalen bruggen,

-       in gietvloeren met een kunststof laagje (werkplaats- en showroomvloeren), 

-       als coating aan de binnenkant van vliegtuigen,

-       als verf op frisdrankblikjes en blik in de levensmiddelenindustrie

-       als composiet voor witte vullingen in tanden en kiezen als alternatief voor de amalgaamvullingen.

Nouryon introduceert nieuwe generatie (wegen)zout

Nouryon heeft een geavanceerd anti-klontermiddel voor zout gepresenteerd. Het betreft hier zout waaraan zogenaamd meso-tartraat (mTA) is toegevoegd. Dat is een geheel nieuw anti-klontermiddel dat onder andere wordt aanbevolen voor de productie van chloor op basis van membraantechologie. Toepassing van mTA leidt tot een lager energieverbruik bij chloorproducenten, verhoogt de levensduur van membranen en verbetert de veiligheid in het productieproces. Ook voor gladheidsbestrijding is mTA-zout een milieuvriendelijk alternatief. Het product wordt in Delfzijl geproduceerd.

Vernieuwing

Nouryon ziet dit als een belangrijke vernieuwing, waarvan zowel de chloorindustrie alsook de samenleving als geheel zullen profiteren. Toegepast in de chloorindustrie zorgt mTA voor meer duurzaamheid, dankzij een lager energieverbruik en meer veiligheid. En dus lagere kosten. Ook bij de toepassing van zout bij de gladheidsbestrijding heeft mTA voordelen, met name doordat het biologisch afbreekbaar is. Naast de bestaande voordelen van het wegenzout van Nouryon, zoals de afwezigheid van zware metalen en onoplosbare bestanddelen, minder corrosievorming en hoge functionaliteit, is mTA wegenzout een zeer duurzaam alternatief.
De verwachting is dat mTA-zout kan bijdragen aan het versterken van de leidende positie van Nouryon op de markt voor wegenzout.

Raak schieten met kogelvrije kleding

In 1991, net van school en met slechts 10 dollar op zak, begon Miguel Caballero een bedrijf in Bogota (Colombia) dat gespecialiseerd is in oplossingen voor persoonlijke bescherming, zoals kogelvrije kleding. Nu, 25 jaar later, is hij marktleider op het gebied van persoonlijke ballistieke bescherming in Latijns Amerika. 450 werknemers maken 100.000 kledingstukken per jaar. Hard werken, innovatie en een beetje hulp van Teijin Aramids high performance Twaronvezel.

Vanaf de start werd hij bevoorraad met deze Twaronvezel, eerst nog door Nouryon en later Teijin Aramid. Een betrouwbare partner in een veranderende wereld. Het bedrijf heeft meer dan een miljoen vesten  gemaakt en geëxporteerd naar Maleisië, Libanon en de Verenigde Arabische Emiraten.

"Ik schiet op mijn werknemers"
"Een ding dat ons echt onderscheidt van onze concurrentie in de kogelvrije kledingmarkt is dat wij eenderde van onze jaarlijkse winst investeren in onderzoek en ontwikkeling om de ballistiek echt te begrijpen", zegt Miguel. "De unieke kenmerkgen van Twaron geven onze kogelvrije vesten en kleding een uitstekende bescherming tegen een reeks van vuurwapens en ballistieke gevaren. Mijn team en ik hebben volledig vertrouwen in onze producten. Zelfs zoveel dat ik op mijn werknemers schiet wanneer zij onze kogelvrije vesten dragen!"

Eindeloze mogelijkheden
"We hebben veel succes gehad", zegt Miguel, "maar we zijn nog niet tevreden. Het bouwen van een succesvol bedrijf is niet wat me motiveert, maar dat we levens kunnen redden. Ik wil nauw met Teijin blijven samenwerken om nog betere producten op een verantwoorde wijze te maken. Zij zijn mijn beste partner en ik wil met hen graag hogere beschermingsstandaards blijven bepalen. De mogelijkheden zijn eindeloos!"

 

Delamine vindt weg in internationale asfaltmarkt

Delamine levert klanten in de asfaltbusiness diverse soorten hoogwaardige ethyleenamines. In deze markt bedient Delamine klanten die wereldwijd actief zijn. Recente ontwikkelingen in de markt betreffen het gebruik van het Zeer Open Asfaltbeton, van dunne, geluidsarme deklagen en ‘koud’ asfalt dat vooral wordt gebruikt voor minder zware toepassingen, zoals fietspaden.

Denkt u aan Delamine wanneer u over de weg rijdt? Vermoedelijk niet. Toch heeft Delamine diverse producten die worden toegepast bij de productie van asfalt. Klanten in de asfaltbusiness gebruiken diverse soorten hoogwaardige ethyleenamines. In deze markt bedient Delamine klanten die wereldwijd actief zijn. Recente ontwikkelingen in de markt betreffen het gebruik van het Zeer Open Asfaltbeton, van dunne, geluidsarme deklagen en ‘koud’ asfalt dat vooral wordt gebruikt voor minder zware toepassingen, zoals fietspaden.

Acht miljoen

Het aandeel amines in het asfalt mag dan relatief gering zijn, maar doordat er sprake is van grote hoeveelheden asfalt die jaarlijks worden geproduceerd, is het voor Delamine een interessante afzetmarkt. Alleen al in Nederland wordt jaarlijks ongeveer acht miljoen ton asfalt gemaakt voor de aanleg van wegen. En dan zijn het significante hoeveelheden ethyleenamines.

Spray

De functionaliteit van deze productmix is te zorgen voor een goede binding tussen steenslag en bitumen. Die bindkracht of hechting is ook essentieel voor de tweede toepassing, namelijk wanneer een nieuwe asfaltlaag wordt aangelegd. In dat geval wordt de onderliggende laag voorzien van een soort spray. De hierin verwerkte amines van Delamine zorgen ook hier voor een goede hechting van beide lagen. Afhankelijk van geografische ligging, weersomstandigheden en gebruikte materialen worden verschillende eisen gesteld aan de amines.

Groen afwassen dankzij monochloorazijnzuur Nouryon

Toepassingen Groen afwassen met monochloorazijnzuur AkzoNobel.jpg

Monochloorazijnzuur (MCA) van Nouryon wordt toegepast in vaatwasmiddelen met een Europees eco-label. Een gezamenljk ‘groen’ project van Nouryon en Cosun, waarbij een combinatie van MCA en een inulineproduct wordt toegepast in milieuvriendelijke wasmiddelen, vaatwastabletten en vloeibaar afwasmiddel. Het product gaat op plantaardige wjze de effecten van waterhardheid tegen. Het is een groene fosfaatvervanger, niet giftig en biologisch afbreekbaar.

Plakken

Cosun ontwikkelde het product op basis van inuline. Door MCA van Nouryon aan de inuline te ‘plakken’, ontstond een nieuw product met specifieke eigenschappen. Dit product is geschikt als hulpstof in tal van industriële processen. Het voorkomt aanslag van slecht oplosbare zouten en houdt leidingen en ketels schoon. Het product gaat dus kalkafzetting in water tegen en houdt de vuildeeltjes en kalkafzetting in het water. Op deze wijze hecht zich niet aan het wasgoed en gaat niet in de vaatwasmachine zitten.

Ecolabel

Het product verwierf een Europees Ecolabel, een officieel Europees milieukeurmerk. Een product krijgt een Ecolabel als het in vergelijking met soortgelijke producten minder belastend is voor het milieu. De gestelde milieueisen zorgen ervoor dat een product met Ecolabel bij de 30% beste producten hoort als het om de milieuprestatie gaat. Het product mag bijvoorbeeld geen schadelijke stoffen bevatten en moet grotendeels biologisch afbreekbaar zijn. En er worden eisen gesteld aan de verpakking en de informatievoorziening over economisch en ecologisch wassen en reinigen.

Cosmetica

In een zeer eigentijdse fabriek in Delfzijl produceert Nouryon MCA. In de fabriek laat men azijnzuur en chloorgas met elkaar reageren. MCA wordt gebruikt als grondstof bij de productie van voedingsmiddelen (verdikkingsmiddel voor soep, ijs en toetjes), cosmetica (crèmes, zalfjes, bodymilk) en in de farmacie (bevordert het oplossen van tabletten in water). In de zeepindustrie wordt het verwerkt in was- en vaatwasmiddelen.

Krachten tot 6G ondersteunen

Twaron maakt vele producten sterker, beter en vaak ook veiliger voor de gebruiker. Zo is het ook in de parachutemarkt. Twaron wordt door het Tsjechische bedrijf Stratos07 toegepast in parachutes voor helicopters, zweefvliegtuigen en andere lichte vliegtuigsoorten.

Veiligheid is voor dit soort kleinere vliegtuigen extra belangrijk. Per vlieguur gebeuren hiermee meer ongelukken dan met grotere vliegtuigen. Stratos07 ontwikkelt sinds de 90-er jaren reddings- en noodparachutes voor helicopters,zweefvliegtuigen en lichte vliegtuigen. De toepassing van Twaron zorgt voor meer veiligheid.

Onmisbaar

Teijin Aramid en Stratos 07 werken al jaren samen. In eerste instantieaan de ontwikkeling en productie van ballistische bescherming en later aan de ontwikkeling van parachutesystemen voor helicopters. Twaron is hierin een onmisbaar element. De hoofdbevestiging, die door de hele parachute tot aan de bevestigingspunten loopt, moet krachten tot 6G kunnen ondersteunen.

Lubrizol richt zich op de betere credit cards en betaalpassen

Lubrizol is er in geslaagd een geheel nieuw product te introduceren voor een nieuwe markt. Door gechloreerd PVC-poeder (CPVC) nogmaals te mengen met PVC-poeder ontstaat een sterker halffabrikaat dat kan worden verwerkt in een elastischer credit card die minder snel breekt.

Met dit nieuwe product heeft Lubrizol haar TempRite-assortiment uitgebreid. In Delfzijl maakt Lubrizol het basisproduct voor alle CPVC-mengsels. Voor deze specifieke toepassing wordt het hoogwaardige CPVC wederom gemengd met PVC-poeder. Zodoende neemt het aandeel PVC in de grondstof voor credit cards toe. Dat resulteert uiteindelijk in een sterkere en elastischer credit card, waarmee Lubrizol zich met name richt op het hogere segment. Extra voordeel is dat het hiermee ook mogelijk wordt om naast de bekende metalen strips aan de achterkant ook chips in de credit cards te verwerken.

India

Dankzij een hoge mate aan stabiliteit vervormen de passen veel minder snel. Het nieuwe product laat zich uitstekend verwerken. In de fabriek van Lubrizol in België worden er eventueel nog ‘stabilizers’ of kleurstoffen toegevoegd. Daarna is het product gereed om tot credit cards of betaalpassen te worden verwerkt door andere industriële afnemers. Lubrizol richt zich voor dit nieuwe product op de markt voor credit cards en betaalpassen in Europa, het Midden-Oosten en India.

Twaron in nieuwe Pilot Super Sport-band

Teijin Aramid heeft in samenwerking met Michelin een nieuwe superband ontwikkeld voor het high-performance segment. De Pilot Super Sport band is versterkt met de supervezel Twaron en biedt een geweldige rijervaring in combinatie met maximale veiligheid, zelfs in extreme omstandigheden. De band is ontwikkeld samen met Porsche, BMW en Ferrari.

De Pilot Super Sport band van Michelin is volgens de testen van TÜV SÜD de snelste band op de markt. De nieuwe band bevat drie technologieën die gecombineerd zijn om de snelheid en veiligheid te vergroten. Twaron, de hoogwaardige aramidevezel van Teijin Aramid, zorgt dat de band ook bij extreem hoge snelheden de meest ideale ronde vorm houdt. De supervezel Twaron zorgt ook dat de band nauwelijks rek heeft en bestand is tegen hoge temperaturen. Hierdoor is de Michelin Pilot Super Sport band uitermate geschikt voor de hoge snelheden die op het circuit bereikt worden.

Spanning

Twaron is een aramidevezel die vijf keer sterker is dan staal bij eenzelfde gewicht, bestand tegen grote hitte en slijtage en biedt innovatieve en duurzame toepassingen voor verschillende industriële sectoren zoals automobiel, composieten, olie & gas, ballistiek en telecom. Normaal gaat een band bij hoge snelheid bol staan. Door de band met Twaron te versterken, gebeurt dit bij de Pilot Super Sport niet. Met zijn variërende spanning houdt de Twaron de band perfect in vorm.

Superproducten

De samenwerking tussen Michelin en Teijin Aramid op het gebied van R&D heeft een prachtig resultaat opgeleverd. Twaron is een supersterke vezel waar nog veel nieuwe innovaties uit voort kunnen komen. Teijin Aramid zet haar kennis van aramide graag in om R&D-afdelingen van klanten te helpen bij de ontwikkeling van nieuwe, betere producten die door toevoeging van Twaron nog duurzamer worden.

Delamine draagt bij aan betere motorolie

Delamine heeft wereldwijd een leidende positie in de markt voor ethyleenamines in benzine, diesel en motorolie. Bij de grote oliemaatschappijen is Delamine eerste of tweede leverancier. De onderneming is daarmee met haar producten een bepalende factor op de markt voor motorolie en brandstoffen!

Zuiniger

Dankzij de hoogwaardige ethyleenamines van Delamine gaat de olie in de motor langer mee. Het aantal draaiuren van een motor, voordat de olie moet worden ververst, is in de afgelopen decennia sterk gestegen. Ethyleenamines zorgen ervoor dat de roetdeeltjes, die vrijkomen bij het verbrandingsproces in de motor, in oplossing blijven. Zodoende hoeven automobilisten minder vaak de olie te verversen. Met het oog op de toekomst is de verwachting dat een zuiniger verbruik van olie én benzine alleen maar belangrijker zal worden. Oliemaatschappijen voegen om die reden ook steeds meer speciale producten of hulpstoffen toe aan benzine of diesel, zodat sproeiers en kleppen in een motor nog schoner blijven en nog langer meegaan.

Betrouwbaar

Delamine staat bij klanten en in de markt voor motorolie en brandstoffen zeer goed bekend. Naast kwaliteit en prijs van de producten schenkt de onderneming veel aandacht aan het aspect van betrouwbaarheid. Klanten vragen zich altijd af of ze het juiste product met de juiste kwaliteit tegen de juiste prijs op het juiste moment ontvangen. Zij zien Delamine als een betrouwbare leverancier voor de korte en langere termijn die voldoet aan hun wensen. Daarvoor onderhoudt Delamine intensieve contacten op allerlei niveaus en disciplines, van commercie tot en met techniek.

Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?