Subnavigatie

120 scholieren strijden ‘Beta Battle’ bij de Rijksuniversiteit Groningen

29 maart 2017 Nobian Salt

Maandag 10 april is de Bernoulliborg van de Rijksuniversiteit de arena voor 120 leerlingen van 10 scholen uit Noord-Nederland. Deze keer gaat het niet om scheikunde, natuurkunde, biologie of wiskunde uit de schoolboeken, maar staan techniek en wetenschap van noordelijke technologiebedrijven centraal.  De deelnemers zijn geselecteerd via voorrondes op internet. De ‘Beta Battle’ wordt geopend door gedeputeerde Cees Bijl van de provincie Drenthe en voorzitter van het Techniek Pact Noord.

Beta Battle’ is de JetNet-quiz nieuwe stijl en stoelt daarmee op een lange traditie. Het event wordt georganiseerd door bedrijven en kennisinstellingen welke lid zijn van het Jongeren en Technologie Netwerk JetNet,  een samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid. “In de nieuwe opzet doen meer bedrijven en meer scholen mee”, aldus gastheer Theo Jurriens van de Faculteit Science & Engineering van de Groninger universiteit. “Ook nieuw is de selectie van de deelnemende scholieren, tweede klas Havo en VWO, middels vier voorrondes met pittige vragen via internet.” In deze voorrondes staan onderwerpen gerelateerd aan de deelnemende bedrijven centraal.

Waterraketten

Tijdens de Finaledag staan AkzoNobel, NAM en de RUG centraal. Zo verzorgt de NAM een workshop over geologie, AkzoNobel over het Groningse ‘witte goud’ oftewel zout en geven de wiskundigen van de RUG een workshop over het belang van binaire getallen aan de hand van de hersenkraker NIM. Tevens is er een individuele kennisquiz. Traditiegetrouw wordt de dag spectaculair afgesloten met de lancering van 40 waterraketten. Aan het eind van de dag weten we wie de slimste scholier en school van Noord-Nederland is.

Drenthe

Jurriens is blij met de prominente inbreng en aanwezigheid van de provincie Drenthe op de dag en tijdens de voorrondes. “Drenthe is als enige provincie in Nederland lid van het netwerk en maakt daarmee duidelijk dat kennis en onderwijs essentiële onderdelen van de economische ontwikkeling zijn.” Drenthe is met vier scholen vertegenwoordigd, de provincie Groningen met vijf scholen en Friesland met een school.

Deelnemende scholen

Aletta Jacobs Hoogezand, CS Vincent van Gogh Assen, CSG Dingstede Meppel, Dr. Nassau College Assen, Eemsdelta College Appingedam/Delfzijl, Esdal College Emmen, H.N. Werkman College Groningen, Stedelijk Gymnasium Leeuwarden, Praedinius Gymnasium Groningen en RSG de Borgen Leek.

Deelnemende bedrijven

AkzoNobel, Basf, Friesland Campina, NAM, Philips, Provincie Drenthe, Rijksuniversiteit Groningen en Wetsus.

Noot voor de pers

Voor meer info zie of Theo Jurriens 050 3634346 . De winnaars zijn op 10 april rond 16.00 uur bekend.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?