Subnavigatie

Unieke gezamenlijke evaluatie van incident

30 mei 2017 Nobian MEB

Voor het eerst is een eerder incident (midden alarm) op het Chemie Park Delfzijl gezamenlijk geëvalueerd door vertegenwoordigers van de bedrijfsbrandweer, de Veiligheidsregio Groningen en het Chemie Park. Dit gebeurde in het kader van het programma Veiligheid Oosterhorn. Doel was om ervaringen met elkaar te bespreken en om hiervan te leren. Een unieke aanpak, want geen van de deelnemers kende voorbeelden in ons land, waarbij een incident door meerdere partijen op eigen initiatief en in gezamenlijkheid is besproken. Tot nu toe werden incidenten altijd binnen de eigen disciplines geëvalueerd.

Alarmering

”De procedure tot alarmering en opschaling naar aanleiding van het incident is conform het bedrijfsnoodplan en op de juiste wijze uitgevoerd”, zo stelde de Emergency Response Manager van het Chemie Park. De bedrijfsbrandweer van Falck en de Meldkamer Noord-Nederland werden gelijktijdig en adequaat gealarmeerd. De Officier van Dienst van de overheidsbrandweer bepaalde op grond van de berichtgeving en de heersende omstandigheden de uitruk van zijn manschappen. De adviseur gevaarlijke stoffen van de Veiligheidsregio Groningen sprak tijdens de evaluatie van een prima discussie en samenwerking.

Vakbekwaamheid

De onderlinge communicatie tijdens het gehele incident werd als adequaat en positief ervaren. Betrokken functionarissen kenden elkaar, beschikten over specialistische én lokale kennis en spraken dezelfde (vak)taal. De gehele inzet straalde rust en vertrouwen uit en met een hoge vakbekwaamheid. Deze constatering betekende een warm pleidooi om vooral door te gaan met gemeenschappelijke oefeningen en trainingen.

Waarschuwingen

De uitruk van de overheidsbrandweer trok de nodige aandacht, waardoor zich veel mensen vlakbij het hek van het Chemie Park bevonden. Zij negeerden waarschuwingen van medewerkers. Verder kon het verkeer gedurende het incident ‘normaal’ gebruik blijven maken van de openbare weg. Het Chemie Park, de gemeente Delfzijl en Groningen Seaports pakken het uit voorzorg kunnen afsluiten van wegen bij een alarmering gezamenlijk. 

Veiligheid Oosterhorn

In het meerjarenprogramma ‘Oosterhorn, samen werken, samen veilig’, streven bedrijven, instanties en overheden naar het behoud en de verbetering van het huidige veiligheidsniveau. Het programma is een gezamenlijk initiatief van het Chemie Park Delfzijl, Gemeente Delfzijl, Groningen Seaports, Provincie Groningen, Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta en de Veiligheidsregio Groningen.

Klik voor meer informatie over veiligheid Oosterhoorn
Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?