Subnavigatie

De lekkerste pannenkoeken sprokkel je zelf bij elkaar op de Wereldboerderij

15 mei 2017 Nobian MEB

Stadsmensen en de natuur dichter bij elkaar brengen. Weten waar je eten vandaan komt. Dat is waar de Wereldboerderij, een initiatief van MEB proces engineer Douwe Tuinstra, voor staat. Het nieuwste idee is een pannenkoekenroute, waarbij de ingrediënten voor pannenkoeken zelf worden opgehaald voordat er pannenkoeken van gebakken worden. Je haalt meel op bij de molen, melk bij de boerderij en eieren komen van de kippen van de Wereldboerderij zelf. Daarvoor is een kippenhok gebouwd, met behulp van diverse AkzoNobel collega’s.

De wereldboerderij is gevestigd in een voormalig schoolgebouw, Het Wijkbedrijf genaamd, in de wijk Selwerd in Groningen. Er staan er nu al vier grote biotoopaquaria, waaronder een echt koraalrif, het Victoriameer en het Amazonegebied. Verder is er een tropische viskwekerij en aquaponics, dat is het kweken van groente in combinatie met het kweken van consumptievis. Delen hiervan zijn mogelijk gemaakt door AkzoNobel. In het Wijkbedrijf is tevens een kinderopvang, ZZP-werkplek, kunstexpositieruimte en een grote keuken voor het maken van hapjes.

Met collega’s klussen

Het kippenhok en alles wat erbij zit is gefinancierd door middel van het Community Program van AkzoNobel. Douwe: “Zo hebben we goed materiaal kunnen kopen om het echt mooi te maken”, laat hij weten. “Met de beste AkzoNobel-collega’s hebben we in 1 dag hard werken een vliegende start gehad. Dit was een gave dag, iedereen heeft zich vol ingezet en ’s middags werd er een lekkere Iraakse lunch verzorgd.

Gat in de markt

Het kippenhok is het startpunt en het icoon van de pannenkoekenroute, een route waar de ingrediënten op de originele locatie worden opgehaald: meel bij korenmolen Wilhelmina, melk bij de boerderij van het Groninger landschap en eieren bij het kippenhok van de Wereldboerderij. De route is ongeveer 2 x 10 minuten fietsen, maar je kunt ook een deel met de auto afleggen en een deel lopen. Douwe: “Schoolklassen, gezinnen en andere liefhebbers kunnen hier een educatief, sportief, leuk en lekker dagje uit in de natuur beleven. Tevens helpt het mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hun energie weer nuttig te gebruiken. Als je je verjaardag bijvoorbeeld eens anders wilt vieren dan gewoon thuis zitten, kan dat ook heel goed. Maar ik denk ook aan kinderfeestjes, internationale studenten, scholen, grootouders met kleinkinderen enzovoorts. Ik vind het leuk om iedereen uit de stad te verleiden om naar de Wereldboerderij te komen en te laten zien hoe boeiend de natuur is. Voor dit deel van de stad is het een gat in de markt want in Selwerd zijn niet veel van dit soort activiteiten.

Kuikentjes

Het kippenhok biedt ruimte aan 15 tot 20 grote kippen en heeft een uitloopterrein in een houtwal. Hier is een hok van 5 bij 40 meter omrasterd. Elke kip heeft 10 m2 loopruimte, dat is het betere leven voor een kip. Ook is er al camerabeveiliging gerealiseerd. Het kippenhok is sinds december 2016 in gebruik en de kippen leggen elke dag 15 eieren. De eieren worden op woensdag en vrijdag verkocht, de kippen kunnen dan ook geaaid en gevoerd worden. In maart is de broedmachine op de lokale school geplaatst, daar komen de kuikentjes, die blijven twee weken op school voor ze naar de wereldboerderij komen. Het kijken van de kuikentjes in het ei was een hele belevenis voor de kinderen.

Trots

Douwe hoeft niet alles zelf te doen, hij initieert en stuurt aan. De verzorging en het verder uitbouwen doet hij samen met een groep andere liefhebbers. Er is veel waardering en er komen veel positieve reacties uit de buurt voor het initiatief. “Het ideaal is dat de Wereldboerderij gerund wordt door mensen uit Selwerd, dat het iets is waar Selwerd trots op is en waar mensen uit de hele stad naartoe komen voor een leuk uitje”, zegt hij. “Selwerd is een heel oud deel van de stad Groningen. Vroeger stond hier een burchtje. Je kunt hier dus een stuk plaatselijke historie en natuur onder de aandacht brengen, bijvoorbeeld door middel van puzzels.” Hij heeft nog genoeg ideeën voor de toekomst. “Misschien kunnen we nog wel een paar piranha’s houden of een ‘Escape the City’-parcours in het bos maken. Of zelf mosterd maken en patat of chips maken voor kinderen”, somt hij op. Nog genoeg te doen dus.

Meer weten?

Wilt u ook meehelpen, meer weten of eens langskomen? Kijk dan eens op de website: www.wereldboerderij.nl of op Facebook: https://www.facebook.com/people/Wereld-Boerderij/100010548282475

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?