Subnavigatie

Last onder dwangsom voor AkzoNobel

23 juni 2017 Nouryon MCA Nobian MEB Nobian Salt

AkzoNobel Delfzijl heeft een zogenaamde ‘Last onder Dwangsom’ ontvangen van de Provincie. Reden voor deze ‘herstelsanctie’ is het niet tijdig melden van ongewone voorvallen. 

“Dat is voor het eerst in jaren dat we hiermee worden geconfronteerd”, aldus site director Johan Visser. Hij betreurt de gang van zaken. “We proberen incidenten sneller te melden en hebben daartoe onze interne procedures aangepast, maar we stellen vast dat in de hectiek van een incident de focus ligt op de daadwerkelijke afhandeling.”

Hoewel nergens wettelijk vastgelegd, eist de Omgevingsdienst Groningen alleen van AkzoNobel een melding binnen een kwartier. Zo’n snelle melding, die binnenkomt bij een call center, zal minder feitelijke informatie omvatten. Het aanbod van een directe koppeling aan het alarmeringssysteem van het Chemie Park Delfzijl, waarvan AkzoNobel deel uitmaakt, wees de Omgevingsdienst af.

Het te laat melden had betrekking op enkele incidenten, waarvan één bij het zoutbedrijf, twee bij de monochloorazijnzuurfabriek en één bij het chloorbedrijf van AkzoNobel. In één geval was het incident bij de verkeerde instantie gemeld. In de andere gevallen zijn de incidenten na ongeveer een uur gemeld. Naar aanleiding van een voorval in februari, waarbij niet is gebeld aangezien medewerkers van de Omgevingsdienst fysiek aanwezig waren, is nu een dwangsom opgelegd.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?