Subnavigatie

Avantium tekent contract met AkzoNobel voor pilot bioraffinaderij in Delfzijl

18 juli 2017 Avantium

Avantium, een toonaangevend chemisch technologiebedrijf en pionier op het gebied van duurzame chemie, vestigt een pilot bioraffinaderij op het Chemie Park Delfzijl. Avantium en AkzoNobel hebben een contract getekend voor de huisvesting van deze proeffabriek en de levering van diverse diensten en voorzieningen.

De proeffabriek zal de technische en economische haalbaarheid van Avantium’s Zambezi proces valideren die als doel heeft om houtsnippers en andere tweede generatie biomassa om te zetten naar grondstoffen voor de chemische industrie. Dit is een essentiële stap in het opschalen van de technologie van laboratorium naar commerciële productie. De pilot plant wordt ondersteund door de Provincie Groningen. Naar verwachting zal de proeffabriek operationeel zijn in het tweede kwartaal van 2018 en daarmee ligt Avantium’s Zambezi project op schema. Het bereiken van deze mijlpaal biedt werkgelegenheid aan ongeveer twintig medewerkers.

Tom van Aken, CEO van Avantium: “Delfzijl is een uitstekende locatie voor de verdere ontwikkeling van onze Zambezi-technologie. De keuze voor Chemie Park Delfzijl past bij het streven om in een volgende fase ook de commerciële Zambezi-bioraffinaderij in Delfzijl te bouwen. Wij ontwikkelen deze momenteel met onze partners AkzoNobel, Chemport Europe, RWE and Staatsbosbeheer. Het Chemie Park Delfzijl biedt ons alle benodigheden voor het opereren van onze pilot plant. Daarbij is er een uitstekende samenwerking met AkzoNobel en steun van de provincie Groningen.” 

Knut Schwalenberg, CEO van AkzoNobel Nederland: “Met dit contract zetten we een volgende stap in het uitbreiden van de Delfzijl site van klassieke chemische productie naar duurzame en groene chemie. De technologie, die Avantium naar Delfzijl brengt, vult onze eigen biobased-projecten op de site aan en ondersteunt een duurzame ontwikkeling van AkzoNobel’s Specialty Chemicals business.”

In februari 2017 maakte Avantium bekend samen te gaan werken met AkzoNobel, Chemport Europe, RWE en Staatsbosbeheer voor het ontwikkelen van een bioraffinaderij op het Chemie Park Delfzijl om houtsnippers om te zetten naar hernieuwbare chemische grondstoffen.

De bioraffinaderij zal gebruik maken van een nieuwe technologie die is ontwikkeld door Avantium. Dit Zambezi proces zet non-food, tweede generatie biomassa, op een kosteneffectieve manier om in zuivere glucose, lignine en een gemengde suikerstroop. De bioraffinaderij zal vooral reststromen uit de Nederlandse bossen gebruiken. Glucose is nodig voor de productie van producten zoals vitamines, enzymen en andere duurzame chemicaliën en materialen. Lignine is een uitstekende grondstof voor hernieuwbare energie en andere toepassingen. De gemengde suikerstroop kan worden toegepast in de productie van ethanol en andere biofuels.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?