Subnavigatie

Mogelijk één BRZO-inspectie voor twee fabrieken AkzoNobel

5 oktober 2017 Nouryon MCA Nobian MEB

Positieve opmerkingen van de Inspectie over de kennis en kunde van de operators in beide fabrieken.

“Een inspectie die in prettige sfeer is verlopen en met een centraal onderwerp dat zich lastig liet oppakken”, zo begon de voorlopige terugkoppeling van de BRZO-inspectie bij de monochloorazijnzuur (MCA)- en chloorfabriek (MEB) van AkzoNobel in Delfzijl. Naar aanleiding van de inspectie van 2016 werd nog een overtreding vastgesteld. Er werden geen nieuwe overtredingen geconstateerd.

De overtreding ontstond doordat een actiepunt uit de inspectie van 2016 niet voldoende was opgepakt. De Inspectie hierover: “AkzoNobel heeft aangegeven een specifiek hijstoestel kort voor gebruik te keuren. Het inspectieteam vindt dat keuringen, ook voor dit specifieke toestel, jaarlijks dienen plaats te vinden. Dat is niet gebeurd.” Verder maakte de Inspectie een opmerking over de bevestiging van enkele flenzen. “Dat vraagt ons inziens om meer aandacht.”

Het centrale onderwerp, ageing (de invloed van leeftijd en slijtage), blijkt voor Inspectie en AkzoNobel lastig. “Dat is voor ons ook een zoektocht”, erkende Hans Bremer, verantwoordelijk voor het cluster MCA-MEB van AkzoNobel Delfzijl. “Ageing is voor ons een integraal onderdeel van ons onderhoud en geen apart onderwerp. Dat maakte het soms wat lastig.” Hij is buitengewoon content met de positieve opmerkingen van de Inspectie over de kennis en kunde van de operators in beide fabrieken. De overweging van Bevoegd Gezag om naar één inspectie voor beide fabrieken toe te werken, is voor hem een signaal van vertrouwen in het veiligheidsniveau en de –prestatie van het cluster.

De officiële rapportage volgt over enkele maanden.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?