Subnavigatie

‘Tijd om door te pakken met waterstof’

17 oktober 2017 Nobian MEB

Noord-Nederland is dé plek voor de ontwikkeling van een waterstofeconomie. Er is kennis, een infrastructuur en draagvlak. Nodig zijn nu visie en durf om door te zetten.

Eigenlijk is er energie genoeg. Zon en wind bevatten meer dan genoeg energie om aan de behoeften van de moderne maatschappij te voldoen. We maken die groene energie steeds beter beschikbaar, met windmolens op zee en zonnepanelen op onze daken. Maar voor de volledige omslag naar een duurzamere energievoorziening ontbreekt dat onmisbare element: de opslag van elektriciteit. Het antwoord is dichtbij en gebruikt het meest voorkomende element in het universum: H2, oftewel waterstof.

Kip-ei-probleem
Waterstof is bekend als een mogelijke brandstof voor auto’s en bussen, waarbij alleen nog schone waterdamp uit de uitlaat komt. Dat is een nuttige toepassing, maar qua omvang nog erg klein. Voor echte groei is een netwerk van waterstoftankstations nodig en een groot aantal voertuigen dat op waterstof kan rijden. Een echt kip-ei-probleem, waarvoor AkzoNobel in Noord-Nederland, samen met diverse partners, momenteel flinke stappen zet op weg naar oplossingen. Na een aanloopperiode gaan twee waterstofbussen vanaf begin volgend jaar meedraaien in de regionale lijndienstregeling van Qbuzz. Om dit mogelijk te maken, zijn wij onlangs gestart met de bouw van een waterstoftankstation op Chemie Park Delfzijl. Het zijn concrete stappen naar openbaar vervoer zonder CO2-uitstoot.

Pijler
Rijden op waterstof kan een grote bijdrage leveren aan een lagere CO2-uitstoot door het wegvervoer, zeker wanneer het duurzaam wordt geproduceerd. De echte potentie van waterstof, en de unieke kans voor Noord-Nederland, ligt in de grootschalige productie van groene waterstof voor gebruik in de energie en chemie. Door de benodigde kennis, infrastructuur en industriële activiteiten is Noord-Nederland bij uitstek gepositioneerd om in Nederland een groene waterstofeconomie te ontwikkelen. De grootschalige productie van groene waterstof is hiervoor cruciaal. Het kan de pijler worden van de economie van Noord-Nederland, waarbij de regio kan uitgroeien tot wereldwijde koploper in groene chemie.

Proefinstallatie
Voor het ontwikkelen van nieuwe waardeketens is langdurige samenwerking met nieuwe partners noodzakelijk. Met Nuon bijvoorbeeld werken we daarom aan het toepassen van waterstof in de productie van ammonia, een potentiële brandstof voor een centrale die kan bijspringen op het moment dat het stroomnet hier om vraagt, bijvoorbeeld op windstille of bewolkte dagen. Technisch zijn we in staat om met de bouw van een nieuwe installatie een enorme sprong voorwaarts te maken naar een groenere waterstof-economie. Het idee is om met een consortium snel te beginnen met de bouw van een proefinstallatie van 30 MW. Verdere opschaling ligt in het verschiet. 

Visie en durf
Als Nederland naar een CO2-arme economie wil, moeten onze fabrieken op een andere leest geschoeid worden. Anders dreigen de bedrijven te verdwijnen. Deze industrietransitie is complexer en heeft meer impact dan de overgang naar een duurzaam energiesysteem. De vergroening van grondstoffen en energie is cruciaal en grootschalige productie van waterstof uit hernieuwbare bronnen sluit daar naadloos bij aan. Een realistische blik vooruit laat volop kansen zien voor de inzet van waterstof als grondstof voor energie en chemie in Nederland. Zon en wind zijn er genoeg, het komt nu aan op visie en de durf om door te zetten.
 

Marcel Galjee, directeur Energie van AkzoNobel
(Bijgaand artikel verscheen eerder in Dagblad van het Noorden, Opinie, 16 oktober)

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?