Subnavigatie

Aanleg waterstofleiding voor toekomstige waterstofbus

2 november 2017 Nobian MEB

Groningen Seaports is op het Chemie Park Delfzijl gestart met de aanleg van een waterstofleiding tussen de chloorfabriek van AkzoNobel en het toekomstige waterstoftankstation van Pitpoint.

Met de aanleg van deze waterstofinfrastructuur wil Groningen Seaports zo de ontwikkelingen voor waterstof faciliteren binnen haar beheergebied. AkzoNobel wordt de eerste gebruiker van deze waterstofleiding. Samen met andere bedrijven in het havengebied onderzoekt Groningen Seaports op dit moment de mogelijkheden voor uitbreiding en aansluiting op deze waterstofinfrastructuur.
Hiervoor is een innovatieve buisleiding ontwikkeld, waardoor de leiding aanzienlijk sneller en goedkoper kan worden gelegd en de onderhoudskosten vele malen lager zijn dan bij soortgelijke leidingen.
De verwachting is dat Qbuzz vanaf 2018 twee waterstofbussen inzet tussen Delfzijl, Groningen en Assen. AkzoNobel  levert hiervoor de groene waterstof. Het betreft hier een pilot project met een looptijd van vijf jaar, financieel mede mogelijk gemaakt door het OV-bureau, Provincie Groningen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Foto-onderschrift:
Tegen de achtergrond van de chemie-activiteiten van AkzoNobel gaven directeur Cas König van Groningen Seaports (r.) en projectmedewerkers Herbert Colmer en Eertwijn van den Dool (l.) het officiële startsein voor de aanleg van de waterstofleiding.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?