Subnavigatie

AkzoNobel wint zout voor extra caverne in Zuidwending

15 december 2017 Nobian Salt

Er komt een extra caverne bij de aardgasbuffer in Zuidwending. De werkzaamheden daartoe beginnen nog deze maand. Er komt een tweede boorgat, waarmee AkzoNobel zout gaat winnen.

“Dit past in ons beleid van het hergebruik van zoutholtes voor de opslag van hoogwaardige gassen of vloeistoffen. Wij verwerken dit zuivere zout in onze zoutfabrieken in Delfzijl, waarna het bijvoorbeeld dient als grondstof voor de productie van chloor op onze locatie. Deze stap is een bestendiging van de jarenlange samenwerking tussen AkzoNobel en de Gasunie”, stelt Robert Jan Poppen, plant manager AkzoNobel Zout in Delfzijl.  

Het 'dak' van de holte bevindt zich op ca. 1.000 meter diepte. Als de zoutholte groot genoeg is, zo'n 600 bij 70 meter, wordt deze na uitvoerig testen gevuld met aardgas. Dat gebeurt vanaf het voorjaar van 2020. De nieuwe opslag kan vervolgens dat najaar worden gebruikt.

De aardgasbuffer speelt een belangrijke rol in de gasvoorziening op momenten van piekvraag. Met deze holte wordt de totale capaciteit van de gasopslag met 90 miljoen kubieke meter vergroot tot 400 miljoen.

Zie ook: www.agbzw.nl/a1

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?