Subnavigatie

Proeffabriek Avantium gaat medio juli draaien

25 januari 2018 Avantium

Avantium is volop bezig met de voorbereidingen voor de bioraffinaderij. Dat betreft de organisatie, de vergunningen, de werving en selectie van mensen en de noodzakelijke voorzieningen.

De eerste operators zijn inmiddels aangetrokken. Plant manager Ronny Pals: “Zij gaan zich de nieuwe technologie eigen maken. Hun opleidingsniveau is van belang, maar ze moeten ook met onzekerheden kunnen omgaan. Een pilot, een traject met onzekerheden, vraagt om een bepaalde mentaliteit.”

Netwerk
In de keuze voor Delfzijl was de aanwezigheid en beschikbaarheid van infrastructuur en stoom belangrijk, maar ook zeker de expertise die er is over zoutzuur. Pals: “Minstens even belangrijk is de hier aanwezige professionaliteit op andere vlakken. Dan gaat het om het netwerk en de ervaring op het gebied van werving, selectie en vergunningen. En vergeet de aanwezige expertise op gebied van kunststoffen niet. Heel interessant. Die kennis hebben we echt nodig!”

Resthout
Avantium’s bioraffinaderij gaat resthout uit de Nederlandse bossen gebruiken als grondstof. Ronny Pals: “We gebruiken biomassa die als reststroom beschikbaar komt bij bosbeheer. Dit zijn takken en andere delen van de bomen die niet gebruikt worden om andere producten van te maken. Deze grondstoffen zijn tweede generatie grondstoffen.” De proeffabriek gaat medio juli draaien.
 

Kosteneffectieve omzetting van biomassa

De bioraffinaderij zal de technische en economische haalbaarheid van de nieuwe, door Avantium ontwikkelde Zambezi-technologie bekrachtigen. Hierbij wordt non-food biomassa op een kosteneffectieve manier en met behulp van zoutzuur omgezet in zuivere glucose, lignine en een gemengde suikerstroop.
Avantium werkt hierin samen met AkzoNobel, energiemaatschappij RWE, Chemport Europe en Staatsbosbeheer.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?