Subnavigatie

Installaties DGR en JPB koosjer verklaard

14 februari 2018 JPB Logistics Dutch Glycerin Refinery

Onlangs zijn de installatie van DGR op het Chemie Park en de opslagtanks van JPB waarin product van DGR wordt opgeslagen, koosjer verklaard. Dit is het beginpunt voor DGR om buiten de technische markt te kunnen leveren. Het is een basiskwaliteitskeurmerk dat de traceerbaarheid van het product weergeeft en de wijze waarop het verwerkt wordt in het bedrijf.

Anderhalf jaar geleden is DGR onderdeel geworden van de Musim Mas groep. DGR is nog altijd de grootste raffinaderij voor ruwe glycerine ter wereld. Om ook op de lange termijn aan een bredere markt dan alleen de technische markt te kunnen leveren, is een koosjerverklaring noodzakelijk. DGR maakt nu onderdeel uit van een keten van bedrijven. Het hele traject is begonnen door de toeleverende zusterbedrijven in Spanje koosjer te verklaren, Inmiddels is de hele keten gecertificeerd.

24 uur rusten
JPB slaat de glycerine van DGR op en doet de verlading ervan. Dat betekent dat ook de opslagtanks en de verlaadinstallaties van JPB koosjer verklaard moesten worden. Om deze verklaring te kunnen krijgen moesten de opslagtanks als eerste stap fysiek gereinigd worden. Na de reiniging komt een rabbijn om te controleren of alles schoon is. Vervolgens moet de installatie 24 uur rusten. Als laatste stap wordt de installatie verwarmd met stoom totdat er condenswater van 95°C waarneembaar is onderin de installatie. Zodra de installatie op temperatuur is wordt ook dit door de rabbijn gecontroleerd, waarna de installatie koosjer wordt verklaard.

100% traceerbaar
DGR heeft haar hele installatie opgedeeld in secties om het goed te kunnen reinigen. Nadat de installatie schoon bevonden was, is het proces bedreven met water in plaats van glycerine, om uiteindelijk alle delen van het proces op en temperatuur van 95°C te kunnen bedrijven.  De grondstoffen van DGR zijn nu 100 procent traceerbaar. In de oude situatie was dat ook al zo, maar nu is de traceerbaarheid uitgebreid met schepen en opslagtanks. Die zijn nu ook volledig traceerbaar en koosjer.

Extra tanks
De volgende stap in het benaderen van de nieuwe markten is het op orde krijgen van de levensmiddelencertificaten in 2018. DGR verwacht een gerede jaarlijkse groei van de productie. Daar speelt JPB ook op in. Er wordt gezamenlijk gewerkt aan de uitbreiding van het tankenpark met 5 tanks.

Wat is koosjer?
Koosjer betekent geschiktheid en is het geheel van spijswetten dat in het jodendom bepaalt of voedsel wel of niet door joden gegeten mag worden. Voedsel dat aan deze spijswetten voldoet, beschouwt men als rein.
Marktverbreding
DGR wil haar glycerine meer gaan verkopen in de marktsegmenten home & personal care, voeding en pharma. Bij home & personal care wordt glycerine verwerkt in shampoo, zeep, wasmiddelen en dergelijke. In de voedingsindustrie kan het dienen als vervanger voor zoetstof, kan het de viscositeit van producten verhogen en kan het als verdikkingsmiddel gebruikt worden in bijvoorbeeld sauzen. In het pharmasegment kan het worden gebruikt als drager van medicijn in pillen.

 

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?