Subnavigatie

BioMCN wordt wereldspeler in methanolproductie

22 februari 2018

BioMCN gaat de 2e methanolfabriek (M2) weer opstarten. In november 2018 moet de fabriek, die 12 jaar stilstond, weer methanol gaan produceren. Daarom staat deze tweede methanolproductielijn al een tijdje in de steigers.

Geolied
Alle isolatie is verwijderd en de fabriek wordt van voor naar achter en van links naar rechts grondig hersteld. Aanleiding om de tweede fabriek weer uit de mottenballen te halen is dat de methanolmarkt blijft groeien en dat zorgt ervoor dat de methanolprijzen op niveau blijven met een gasprijs die voorlopig laag blijft. Allemaal argumenten om deze tweede productielijn weer op te starten. Om in november 2018 daadwerkelijk te kunnen gaan produceren zijn een aantal essentiële onderdelen met een zeer lange doorlooptijd alvast besteld. Zo zijn er al bijna 600 nieuwe katalysatorpijpen voor de reformer besteld.

Extra collega’s
Voor de M2-organisatie zijn al 100 tot 150 extra mensen werkzaam en dat worden er nog meer. De hele fabriek wordt van top tot teen geïnspecteerd en daar waar nodig worden onderdelen vervangen. Daarnaast zijn er al 25 operators aangenomen die een opleiding volgen want zij moeten samen met de al aanwezige bezetting de tweede lijn opstarten en in bedrijf nemen. Tevens is het natuurlijk de bedoeling dat ook de eerste lijn veilig blijft produceren. Ook bij de maintenance afdeling zijn er extra collega’s bijgekomen ter ondersteuning. Een aantal collega’s werkt zowel voor de M1- alsook voor de M2-organisatie.

Wereldspeler
Na de opstart van de M2-fabriek kan BioMCN meer dan 900.000 ton (bio)methanol produceren. Samen met de methanolcapaciteit in Amerika wordt OCI N.V.,  BioMCN’ s moeder bedrijf, een grote wereldspeler in methanolproductie.

Gas besparen door groene CO2
Door gebruik te maken van tweede generatie groene CO2 kan BioMCN flink besparen op de inkoop van gas. Bijkomend voordeel is dat extra tonnen Lage Druk-stoom geproduceerd worden en die worden teruggeleverd aan Akzo Nobel.

Geen Slochterengas
Qua gasbesparing gaat het om hoogcalorisch gas, onder andere afkomstig uit Rusland en Noorwegen. Het Nederlandse gas uit Slochteren is laagcalorisch gas. BioMCN en de andere bedrijven op het Chemie Park Delfzijl gebruiken geen gas uit Slochteren en dragen dus ook niet bij aan de gasbevingen in de provincie. 

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?