Subnavigatie

Workshop Zout tijdens ‘Beta Battle’ bij de RUG

27 maart 2018

Maandag 9 april gaat het voor een selecte groep scholieren niet om biologie, schei-, wis- en natuurkunde uit de schoolboeken, maar staan techniek en wetenschap van vooraanstaande noordelijke ondernemingen centraal. 

Op deze dag is de Bernoulliborg van de Rijksuniversiteit de arena voor 144 leerlingen van 12 scholen uit Noord-Nederland. Zij strijden dan de ‘Beta Battle’, voorheen de JetNet Kwis. De deelnemers zijn geselecteerd via voorrondes op internet. Prof. Jasper Knoester decaan van de Faculteit Science and Engineering van de Groninger Universiteit  opent de ‘Beta Battle’ dit jaar.

Het event wordt georganiseerd door organisaties die lid zijn van het Jongeren en Technologie Netwerk JetNet,  een samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid. “De leerlingen tweede klas HAVO en VWO zijn geselecteerd door  vier voorrondes met pittige vragen via internet” aldus gastheer Theo Jurriens van de Faculteit Science & Engineering van de Groninger universiteit.  In deze voorrondes staan onderwerpen gerelateerd aan de deelnemende bedrijven centraal.

Waterraketten

Tijdens Finaledag organiseren AkzoNobel, Wetsus en de provincie Drenthe diverse workshops. Zo verzorgt de provincie Drenthe een workshop over gebruik van duurzame energie, AkzoNobel over de veelzijdigheid van het Groningse ‘witte goud’ oftewel zout en geeft het Friese waterinstituut Wetsus een workshop over waterreiniging met behulp van LEGO. Daarnaast is er een individuele kennisquiz. Traditiegetrouw sluiten we de dag spectaculair af met de lancering van 40 waterraketten. Aan het eind van de dag weten we wie de slimste scholier en school van Noord-Nederland zijn. En weten we wie de opvolger wordt van het Praedinius Gymnasium, winnaar 2017.

Provincie Drenthe

Jurriens is blij met de prominente inbreng van de provincie Drenthe op de dag en tijdens de voorrondes. “Drenthe is als enige provincie in Nederland lid van het netwerk en maakt daarmee duidelijk dat technische kennis en onderwijs essentiële onderdelen van de economische ontwikkeling zijn.” De provincie Drenthe is met vier scholen vertegenwoordigd, de provincie Groningen met zes scholen en Friesland met twee scholen.

JetNet

In Jet-Net, een initiatief van overheid en een aantal grote ondernemingen, zetten bedrijven samen met HAVO/VWO-scholen uitdagende activiteiten op die aansluiten bij de bètavakken. De activiteiten zijn gericht op het verrijken van de lesstof met concrete praktijkvoorbeelden en op het zichtbaar maken van de toekomstperspectieven in de techniek.

 

 

Deelnemende scholen

Aletta Jacobs Hoogezand, CS Vincent van Gogh Assen, CSG Dingstede Meppel, Dr. Nassau College Assen, Eemsdelta College Appingedam/Delfzijl, Esdal College Emmen, H.N. Werkman College Groningen, CSG Liudger Drachten Leeuwarder Lyceum Leeuwarden, Praedinius Gymnasium Groningen, Stadslyceum Groningen en RSG de Borgen Leek.

Deelnemende bedrijven

AkzoNobel, BASF, FrieslandCampina, NAM, Philips, Provincie Drenthe, Rijksuniversiteit Groningen en Wetsus.

Noot voor de pers: meer info zie www.jet-net-quiz.nl of Theo Jurriens 050 3634346 . De winnaars zijn op 9 april rond 16.00 uur bekend.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?