Subnavigatie

“Onze instrumentenlucht is nu nog ‘droger’ …”

12 april 2018 Nobian Delesto

Recent werd compressor 6 van het AkzoNobel Utility Bedrijf (AUB) vervangen. Een cruciaal onderdeel om productieprocessen op de site goed en veilig te laten functioneren.

“We ‘maken’ hier instrumentenlucht, waarmee honderden regelkleppen in de fabrieken worden aangestuurd. Het gaat om volledige betrouw- en beschikbaarheid van deze essentiële utility”, aldus de projectleider.

Eén van de aandachtspunten is de hoeveelheid vocht in de instrumentenlucht. “Zo weinig mogelijk, want vocht kan leiden tot condensvorming en daarmee tot corrosie in leidingen en onderdelen. Daardoor kunnen processen verstoren.” De projectleider was zich terdege bewust van de kwetsbaarheid en veelzijdigheid van dit project. In augustus 2016 werden de eerste bestellingen al gedaan.

Opgeschoond
Voor de uitvoering van het werk werden twee tijdelijke compressoren geïnstalleerd. “De processen bij de klanten van AUB moesten doorgaan. Die kun je niet stop zetten. Gelukkig is dat probleemloos verlopen. Geen incidenten en geen verstoringen.” Naast het plaatsen van de nieuwe compressor werd de bestaande werkplek opgeschoond door oude en overbodige onderdelen weg te halen. De bekabeling en het leidingwerk zijn vernieuwd, er kwam een nieuwe fundatie en er is een koeldroger geplaatst.

Kleppen
De compressor, eigenlijk een grote motor, werd gemaakt in de Verenigde Staten en daarna verscheept naar Italië voor het doen van een volledige performance test. “Je wilt weten of het apparaat doet ook waarvoor we hem nodig hebben. Dat bleek het geval en nu kunnen we 25 jaar vooruit. Op een energetisch betere wijze dan voorheen. Onze instrumentlucht is nu nog ‘droger’, zodat kleppen en processen nog beter werken!”

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?