Subnavigatie

Avantium onthult DAWN-technologie voor Delfzijl

11 juli 2018 Avantium

Tijdens een officiƫle bijeenkomst in Amsterdam heeft chemisch technologiebedrijf Avantium de nieuwe naam van de bioraffinagetechnologie onthuld: DAWN (letterlijk vertaald: Dageraad).

Dankzij deze technologie, die wordt gebruikt in de proeffabriek op het Chemie Park Delfzijl, wordt non-food plantaardig materiaal omgezet in suikers en lignine. Dit zijn uitstekende grondstoffen voor chemie- en fermentatieprocessen en voor energieopwekking.
Voor de opschaling van de bioraffinage werkt Avantium samen met AkzoNobel Specialty Chemicals, RWE, Staatsbosbeheer en Chemport Europe.

De DAWN-technologie is gebaseerd op een bestaand industrieel proces dat door Avantium radicaal is verbeterd. Door middel van zuur worden de suikers gescheiden van het basismateriaal, waarbij het water- en energieverbruik drastisch zijn verminderd. Hiermee vermindert Avantium de afhankelijkheid van aardolie en de uitstoot van CO2.

De DAWN-technologie is flexibel inzetbaar, zodat toekomstige bioraffinaderijen hun eigen lokaal geproduceerde non-food biomassa kunnen gebruiken. Delfzijl zal dienen als demonstratiefaciliteit. Bij bewezen technische en economische haalbaarheid wordt de pilot de opmaat voor een commerciële biofabriek.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?