Subnavigatie

Bevingen naast ondergrondse zoutberg

4 september 2018 Nobian Salt

Het KNMI heeft op 19 november 2017 in de omgeving van Winschoten op ongeveer 400 meter diepte vier kleine bevingen gemeten, waarvan de grootste mogelijk voelbaar was.

Deze bevingen vonden plaats in de krijtkalklaag aan de westflank van de ondergrondse zoutberg, zo is gebleken uit de uitkomsten van aanvullende analyses en berekeningen van het KNMI.

De uitkomsten laten zien dat de vier kleine bevingen meerdere oorzaken kunnen hebben, waarbij ook een natuurlijke oorzaak, zoals een beweging van een laag krijtkalk boven de zoutkoepel, niet is uitgesloten. Op basis van de beschikbare analyses kan evenwel niet worden geconcludeerd dat er een verband is tussen zoutwinning en de bevingen.

Om een nauwkeuriger beeld te verkrijgen van de geologische bewegingen in het gebied en mogelijke oorzaken hiervan is door KNMI en AkzoNobel onlangs een ondergronds meetnetwerk aangelegd. Dit meetnetwerk is inmiddels operationeel.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?