Subnavigatie

Demoplant maakt duurzame chemicaliën uit CO2 en zonlicht

7 september 2018 Nouryon MCA Photanol

AkzoNobel Specialty Chemicals en Photanol gaan een demoplant bouwen waar met behulp van een baanbrekende technologie duurzame chemicaliën uit CO2 en zonlicht worden gemaakt.

De bouw start in 2019 en gaat een jaar duren. De demo-plant is een noodzakelijke tussenstap op weg naar schaalvergroting en commercialisering.

Baanbrekend is dat speciale bacteriën het proces van fotosynthese (planten gebruiken zonlicht om CO2 en water om te zetten in glucose en zuurstof) nabootsen. In de fabriek worden organische zuren gemaakt die kunnen worden toegepast in biologisch afbreekbare kunststoffen, verdikkingsmiddelen in voeding, producten voor persoonlijke verzorging en als tussenproducten voor de chemische industrie, zoals in monochloorazijnzuur (MCA) van AkzoNobel Specialty Chemicals.

Marco Waas, directeur RD & I en technologie - Industrial Chemicals bij AkzoNobel Specialty Chemicals verklaarde: "De gezamenlijke ontwikkeling maakt deel uit van onze strategische keuze om samen te werken met innovatieve bedrijven om groei te stimuleren door duurzamere chemische platforms voor onze klanten te ontwikkelen."

Véronique de Bruijn, CEO van Photanol BV voegde toe: "Het Photanol-team wil de wereld bewijzen dat we een groot verschil kunnen maken door schone chemicaliën te produceren en tegelijkertijd de CO2-belasting van het milieu te verminderen." De nieuwe aandeelhouders in Photanol zijn GROEIfonds, Innovatie Fonds Noord Nederland en Investeringsfonds Groningen. "De nieuwe investering en de steun van bestaande aandeelhouders en partners zijn een bewijs van het potentieel van Photanol's CO2-to-chemicalietechnologie," zei de Bruijn.

Site director Johan Visser van AkzoNobel Specialty Chemicals in Delfzijl vindt de bouw een logische stap. “Als onderneming en als site zijn we direct betrokken bij tal van ideeën en initiatieven in de regio en voor het Chemie Park. Deze demoplant maakt de vergroening van de chemie wederom concreet en sluit naadloos aan bij onze geïntegreerde keten.”

 

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?