Subnavigatie

Teijin Aramid verkent duurzame grondstof voor supervezel

30 oktober 2018 Teijin Aramid

Teijin Aramid en het Nederlandse BioBTX werken aan een kunstvezel die volledig is geproduceerd uit duurzame materialen.

Het initiatief draagt bij aan de vergroening van de industrie en versterkt de positie van het Noord-Nederlandse chemiecluster, waarvan Emmen en Chemie Park Delfzijl deel van uitmaken. Het onderzoeksproject, dat op het punt staat te beginnen, wordt financieel ondersteund door de provincies Drenthe, Groningen en door Chemport Europe.

 

Teijin Aramid produceert onder de merknaam Twaron® supersterke vezels. De grondstof, gemaakt op het Chemie Park Delfzijl, wordt in Emmen verwerkt tot vezels die wereldwijd worden toegepast in producten die sterker, lichter en duurzamer moeten zijn. Bijvoorbeeld in autobanden, luchtvrachtcontainers en beschermende kleding. Twaron® wordt momenteel gemaakt uit fossiele grondstoffen, waar nu nog geen duurzaam alternatief voor is. Teijin Aramid wil onderzoeken of het mogelijk is om een zogeheten 'biobased' versie te produceren. Sitemanager Edward Groen: “Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor ons. We richten ons op verduurzaming van de keten door de toepassing van onze producten met een lichter gewicht en een langere levensduur, maar willen ook de CO2-uitstoot van onze productie terugdringen door verlaging en verduurzaming van energiestromen. Fantastisch om samen met een partner uit Groningen de verkenning van het vergroenen van onze grondstoffen uit te voeren.”


BioBTX

Voor het gebruik van groene grondstof werkt Teijin Aramid samen met het Groningse bedrijf BioBTX. Dit bedrijf heeft een duurzame technologie ontwikkeld die hernieuwbare grondstoffen, zoals biomassa en restproducten, kan omzetten naar chemische grondstoffen, met name benzeen, tolueen en xyleen (BTX). Met de technologie van BioBTX is het mogelijk deze zogeheten aromaten op een duurzame manier te produceren en zo een aanzienlijke verlaging van CO2-uitstoot te bereiken. Onlangs heeft BioBTX een proeffabriek voor de productie van aromaten geopend op de Zernike Campus in Groningen. Op basis van deze aromaten maakt het Groninger chemiebedrijf Syncom specifieke bouwstenen. In het Research Centrum van Teijin Aramid in Arnhem worden vervolgens het polymeer en het garen gemaakt op basis van de processen in Delfzijl en Emmen. Directeur Pieter Imhof van BioBTX reageert enthousiast. “We hebben al eerder laten zien dat het technisch gezien mogelijk is bio-gebaseerde BTX en polyester te maken. Via dit traject met het gerenommeerde Teijin Aramid willen we nu ook aantonen dat het prima als grondstof kan dienen voor hoogwaardige toepassingen, waaraan strenge kwaliteitseisen worden gesteld”! 

Innovatie en banen 
Gedeputeerden Henk Brink van de provincie Drenthe en Patrick Brouns van de provincie Groningen zijn verheugd met dit initiatief. Brink geeft aan dat dit een mooie innovatie is voor de regio. “Teijin Aramid is natuurlijk een wereldspeler met Twaron® en heeft alleen al in het Noorden bijna 1.000 mensen in dienst. Mocht deze biovariant inderdaad succesvol worden geïmplementeerd, dan is dat goed voor ons milieu en de werkgelegenheid. Dit project is een eerste aanzet daartoe.” Gedeputeerde Patrick Brouns laat weten dat hij zich verheugt op de kansen voor nieuwe banen die dergelijke initiatieven met zich meebrengen en de verduurzaming die hiermee gepaard gaat. “We kunnen niet langer onze ogen sluiten. Ons klimaat staat onder druk en we zullen met ons allen moeten werken aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Het is goed te zien dat de chemische industrie haar verantwoordelijkheid neemt”.

Chemport Europe
Met het initiatief van Tejin Aramid en BioBTX wordt ook de positie van Chemport Europe, de strategische samenwerking tussen de chemieclusters in Emmen en Delfzijl en het kenniscluster rond Groningen. Projectmanager Errit Bekkering van Chemport Europe stelt: “Noord-Nederland is inmiddels een belangrijke groene chemieregio, ook internationaal gezien. Dit samenwerkingsproject tussen Teijin Aramid en BioBTX is daar een prachtige bevestiging van”. Ook is hij positief over de ondersteuning door de provincies Drenthe én Groningen. Bij een succesvol verloop van deze proef zullen beide vestigingen van Teijin Aramid in Delfzijl en Emmen profiteren. “Het is dan ook goed om te zien dat dit herkend wordt door beide provinciale besturen”, aldus Bekkering. Ook Groen en Imhof zijn de provincies en Chemport Europe erkentelijk. “Zonder deze financiële steun hadden we dit initiatief waarschijnlijk niet van de grond gekregen”, aldus beide ondernemers.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?