Subnavigatie

Toepassing Twaron geeft grote milieuvoordelen in totale keten

12 november 2018 Teijin Aramid

Zo min mogelijk het milieu belasten bij het maken van Twaron. Dat is het streven bij Teijin Aramid Delfzijl. Elk jaar wordt die last weer een stukje lager zelfs. Het motto voor duurzaam ondernemen heeft het bedrijf als volgt geformuleerd: Reduce the pain, enlarge the gain, align the chain.

Elk jaar bespaart Teijin Aramid 2 procent op haar energieverbruik. Dat is ook afgesproken met de overheid in een Energie Efficiency Plan (EEP). In het verleden is al veel bespaard op energieverbruik en er zal in de toekomst nog meer bespaard worden.

Naast het zo min mogelijk belasten van het milieu bij het maken van Twaron (reduce the pain) is het voor Teijin Aramid belangrijk dat de milieuwinst die behaald kan worden met de toepassing van Twaron, berekend wordt. Hiervoor heeft het bedrijf haar Customer Benefit Model ontwikkeld. Dit model wordt gebruikt om, samen met de klanten, te berekenen hoe de producten en oplossingen met Twaron tot CO2-besparingen in de totale keten kunnen leiden (enlarge the gain).
Zo hebben bijvoorbeeld transportbanden in mijnen, die versterkt zijn met Twaron, over de hele levensduur een veel lager energieverbruik dan de traditionele transportbanden die met staal zijn versterkt. Een mooi voorbeeld van een win-win situatie: minder kosten voor de klant in het gebruik van de transportband en voor het milieu minder uitstoot van broeikasgas CO2. Hoe kan dit nou eigenlijk? Bij gelijk gewicht is Twaron vijf keer lichter dan staal en het gaat langer mee. Hierdoor verbruikt de band minder energie en zorgt dus voor minder uitstoot van CO2. Bij andere toepassingen geldt dit natuurlijk ook, bijvoorbeeld lichtere containers voor de vracht in vliegtuigen en lichtere en slijtvastere autobanden door versterking met Twaron.

Nog een voorbeeld, berekend met het zogenaamde Customer Benefit Model: Bij een autoband die versterkt wordt met Twaron blijkt dat de grondstoffen slechts 5 procent uitmaken van de totale CO2 uitstoot en de productie van die autoband ook nog eens 5 procent. Het overgrote deel van de milieubelasting zit in het gebruik zelf. Dat betekent dus het brandstofverbruik tijdens het rijden en de daarbij horende uitlaatgassen. Als je het sterke Twaron of een combinatie van Twaron met PET gebruikt in een band, als versterkingsmateriaal, dan wordt de band lichter. Vergeleken met een biobased Rayon oplossing wordt de milieubelasting door uitstoot van CO2 ongeveer een derde lager. Dit wordt alleen duidelijk als je naar de functie van de band kijkt (over de hele levenscyclus) en niet alleen kijkt naar de productiefase. Daarnaast zijn ook de kosten voor de grondstoffen vaak lager door minder materiaal gebruik. Dit komt naast het voordeel voor de gebruikers van de band, die financieel voordeel hebben door een lager brandstofverbruik. Op deze manier levert het gebruik van Twaron een groot milieuvoordeel op in de hele keten.
Kijk voor meer informatie op: https://www.teijinaramid.com/en/about-us/sustainability/eco-efficiency/

Iedereen profiteert van ketendenken
Teijin Aramid doet er alles aan om zo duurzaam mogelijk te produceren. De vezels die de fabrieken verlaten helpen klanten om hun producten lichter, sterker en duurzamer te maken. Op deze manier levert Teijin Aramid wereldwijd een bijdrage aan CO2-reductie in de keten (align the chain). Samen met de klanten werkt het bedrijf continu aan nieuwe business. Daar profiteren de klanten, het milieu en Teijin Aramid van!

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?