Subnavigatie

Deelname aan haalbaarheidsstudie gebruik restwarmte Delesto

14 januari 2019 Nobian Delesto

“In het kader van een haalbaarheidsstudie kijken we als Nouryon naar de mogelijkheden om de restwarmte van onze warmtekrachtcentrale Delesto te gebruiken voor het verwarmen van huizen”, legt site director Johan Visser uit.

Inzet is het hergebruik van een hoeveelheid industrieel water van iets meer dan dertig graden. Visser: “Eigenlijk is die temperatuur voor het verwarmen van huizen net te laag. Dat water moet dus nog worden opgewarmd. En je moet kijken hoe maak het water beschikbaar komt. Dergelijke vragen zijn onderdeel van een studie die naar verwachting in het eerste kwartaal gereed zal zijn.”

Kleine units
Naast Nouryon, als eigenaar van Delesto, nemen de gemeente Delfzijl, Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta en Groningen Seaports deel. Nouryon is bereid om het water te leveren, maar investeert niet in technische voorzieningen. “Natuurlijk leveren we onze bijdrage”, aldus Visser die nog een andere optie ziet. “Je kunt ook nog denken aan kleine units met brandstofcellen om elektriciteit op te wekken om zo het restwater verder op te warmen. Vergelijkbaar met de unit die al jarenlang bij onze chloorfabriek naar volle tevredenheid draait. Trouwens, die relatief lage temperatuur van het restwater zegt ook iets anders. Namelijk dat we in ons huidige proces bijna alle warmte al volledig benutten.”

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?