Subnavigatie

Asbest vernietigen met zoutzuur van Lubrizol

14 februari 2019

Lubrizol en Sweco Stainkoeln nemen momenteel deel aan een pilot om asbest te vernietigen met behulp van zoutzuur. Het levert een forse milieubesparing op, doordat asbest kan worden hergebruikt en niet langer wordt gestort.

Voor Lubrizol is het grote voordeel dat het hiermee zoutzuur, een reststroom uit het productieproces, nuttig kan inzetten. In het onderzoekstraject Asbeter is een proces ontwikkeld, waarbij asbest vernietigd kan worden met zure reststromen. Dit wordt momenteel getest in Groningen en de Botlek.

Commercieel
Manufacturing Manager Boelo Raske van Lubrizol ziet hiermee voor een langere periode een goede commerciële toepassing voor het zoutzuur dichterbij komen. “Alleen al met de verwerking van asbestplaten kunnen wij een jaar of tien vooruit. Het groene aspect van dit project voor ons zit in het nuttig hergebruik van deze reststroom. Tot nu toe moesten wij het zoutzuur neutraliseren. Daartoe gebruikten wij jaarlijks zo’n 7000 ton kalk. Omgerekend komen we hiermee op een CO2-reductie van ongeveer 6000 ton per jaar.”

Afbreken
In de pilot gaan de platen van asbest en kalkcement (het grootste bestanddeel) in een shredder, waarna alle kleine deeltjes in aanraking komen met zoutzuur en afbreken. Wat overblijft zijn volledig asbestvrije stromen die kunnen worden toegepast in cement, gips en isolatiemateriaal. Focus van de pilot ligt voornamelijk op het verkleinen van de platen, het meten van de uitgaande stromen en het veilig verwerken in gesloten systemen, zodat blootstelling naar mens en omgeving worden vermeden.

Handelswaarde
Lubrizol produceert in Delfzijl gechloreerde PVC (CPVC). Boelo Raske: “Zolang we bestaan, zoeken we eigenlijk al naar nuttige toepassingen voor dit zoutzuur. De beperking zit vooral in de lage concentratie, waardoor het zoutzuur nauwelijks handelswaarde heeft. Voor toepassingen elders zijn de transportkosten dan al gauw te hoog.” Momenteel wordt een klein deel van het zoutzuur door Nedmag in Veendam gebruikt. Verreweg het grootste deel neutraliseert Lubrizol met kalk om het als water met neutrale pH af te voeren.

Zie ook: www.asbeter.nl

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?