Subnavigatie

Bijna 100 scholieren strijden ‘Beta Battle’ bij de RUG

4 april 2019 Nobian Salt

Maandag 8 april gaat het voor een selecte groep scholieren niet om biologie, schei-, wis- en natuurkunde uit de schoolboeken, maar staan techniek en wetenschap van vooraanstaande noordelijke ondernemingen centraal. 

Op deze dag is de Bernoulliborg van de Rijksuniversiteit de arena voor bijna 100 leerlingen van 8 scholen uit Noord-Nederland. Zij strijden de ‘Beta Battle’ . De deelnemers zijn geselecteerd via voorrondes op internet. Robert Jan Poppen, manager van de zoutfabriek van Nouryon (voorheen AkzoNobel) in Delfzijl opent de ‘Beta Battle’ dit jaar.

Het event wordt georganiseerd door organisaties die lid zijn van het Jongeren en Technologie Netwerk JetNet,  een samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid. “De leerlingen tweede klas HAVO en VWO zijn geselecteerd door  vier voorrondes met pittige vragen via internet” aldus gastheer Theo Jurriens van de Faculteit Science & Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).  In deze voorrondes staan onderwerpen gerelateerd aan de deelnemende bedrijven centraal.

Waterraketten
​Tijdens Finaledag organiseren Nouryon, de RUG en de provincie Drenthe diverse workshops. Zo verzorgt de provincie Drenthe een workshop over gebruik van duurzame energie, Nouryon over de veelzijdigheid van het Groningse ‘witte goud’ oftewel zout, terwijl de RUG de scholieren laat verwonderen over de wiskunde van geheimschrift. Daarnaast is er een individuele kennisquiz. Traditiegetrouw wordt de dag afgesloten met de lancering van waterraketten. Aan het eind van de dag weten we wie de slimste scholier en school van Noord-Nederland zijn. En weten we wie de opvolger wordt van het Praedinius Gymnasium, winnaar 2017 en 2018.

JetNet
In Jet-Net, een initiatief van overheid en een aantal grote ondernemingen, zetten bedrijven samen met HAVO/VWO-scholen uitdagende activiteiten op die aansluiten bij de bètavakken. De activiteiten zijn gericht op het verrijken van de lesstof met concrete praktijkvoorbeelden en op het zichtbaar maken van de toekomstperspectieven in de techniek.

Deelnemende scholen
CSG Dingstede Meppel,  Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum Appingedam, Esdal College Emmen, CSG Liudger Drachten, Leeuwarder Lyceum Leeuwarden, Praedinius Gymnasium Groningen, Stadslyceum Groningen en RSG de Borgen Leek.

Deelnemende bedrijven
BASF, FrieslandCampina, NAM, Nouryon, Philips, Provincie Drenthe, Rijksuniversiteit Groningen en Wetsus.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?