Subnavigatie

Eerste gezamenlijke Contractor Safety Panel op onze site

23 april 2019 OCI Methanol Europe Nouryon MCA Nobian Delesto Nobian MEB Nobian Salt Stork Teijin Aramid

“Een bijzondere gebeurtenis. Een historisch moment. Uniek voor Noord-Nederland.” Met deze woorden opende manager Health, Safety & Environment (HSE), Fester Oosterhuis, het eerste gezamenlijke Contractor Safety Panel op onze site.

Hij deed dat in aanwezigheid van tientallen aanwezigen die zich allen bewust zijn van de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor veiligheid. “Aan ons om het tot een succes te maken en ons streven naar nul incidenten vorm en inhoud te geven. Mét medewerkers. En niet alleen door te praten over veiligheid, maar ook door dingen te doen!”

'Grunnegers'
Paul Compagne, plant manager van BioMCN, schetste het belang van die gezamenlijke veiligheid. “In 2018 begonnen we met zestig man en één fabriek. Vervolgens ga je een fabriek die twaalf jaar stilstond, repareren. En dan ben je ineens met 1100 (!) man aan het werk. En dat deden we goed met een beperkt aantal gevallen van hulpverlening. Het vermijden van risico’s en het aansturen en corrigeren van mensen, we zijn niet allemaal ‘Grunnegers’, zijn essentiële zaken.”

Kunst
Stork had daarnaast ook nog stops bij Nouryon Zout en Teijin Aramid. “Dan praat je over ruim tweeduizend man en dan is het niet zo moeilijk om de verschillen te zien. De kunst is om dan iedereen een veilige en eenduidige werkomgeving te bieden”, bracht Edwoud Eiten, business manager van Stork, naar voren. In zijn ogen kent veiligheid geen hiërarchie. “Ik vind het mooi wanneer een monteur mij aanspreekt wanneer hij iets ziet.” Volgens hem valt er nog veel te verbeteren. “2018 was een goed jaar, maar het kan altijd beter.

3D-brilletje
Jan Boertien van Hertel verrrichtte de officiële aftrap van het Contractor Safety Panel. Alle aanwezigen kregen een 3D-brilletje als symbool van een gezamenlijke visie. “We kijken hierdoor op dezelfde wijze naar veiligheid. Naar elkaar, naar processen, naar de opdrachtgever en naar de -nemer. Aan ons de taak te komen tot een gezamenlijke visie. Belangrijk hierbij is hoe we ons opstellen naar elkaar en naar onze mensen. Praten, luisteren en elkaar aanspreken!

Vervolg
Eerstvolgende bijeenkomst van het Contractor Safety Panel is 21 mei. Deze zal in het teken staan van de Last Minute Risk Assesment (LMRA), een laatste toets op veiligheid vlak voor het begin van een klus. Deelnemers bezoeken in groepjes de verschillende fabrieken in om te kijken en te ervaren hoe met zo’n LMRA wordt omgegaan. De ervaringen worden naderhand met elkaar besproken.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?