Subnavigatie

Duurzame kerosine vraagt uitbreiding waterstoffabriek Nouryon en Gasunie

27 mei 2019 OCI Methanol Europe Nobian MEB

Nouryon en Gasunie bestuderen een uitbreiding van een geplande groene waterstoffabriek in Delfzijl.

Deze studie volgt op een overeenkomst met SkyNRG, wereldwijd marktleider voor duurzame vliegtuigbrandstof, om duurzame elektriciteit om te zetten in groene waterstof ten behoeve van de productie van biokerosine. SkyNRG, KLM, Schiphol en SHV Energy zijn voornemens om de eerste fabriek voor duurzame vliegtuigbrandstof naast het Chemie Park Delfzijl te bouwen. Dat vereist een opschaling van de productie van groene waterstof van 20 naar ruim 60 MegaWatt.

Vliegen met duurzame vliegtuigbrandstof levert een vermindering van de CO2-uitstoot op van ten minste 85% in vergelijking met conventionele kerosine. Het resulteert ook in lagere ultrafijne deeltjes en zwavelemissies.

Knut Schwalenberg, Managing Director Industrial Chemicals van Nouryon: "Groene waterstof is een duurzaam alternatief voor grondstoffen op basis van fossiele brandstoffen en maakt nieuwe vormen van groene chemie mogelijk. Dit project is een belangrijke stap in het opschalen van de elektrolysetechnologie en ondersteunt langetermijngroei in de markt voor duurzaam geproduceerde waterstof."

Gerard van Pijkeren, Managing Director bij Gasunie New Energy: "Gasinfrastructuur speelt een verbindende en faciliterende rol in de energietransitie. Ook voor de luchtvaart, omdat het wordt gebruikt als grondstof voor de productie van duurzame kerosine. Met de eerste Nederlandse elektrolyser van 1 megawatt, op Zuidwending, in de provincie Groningen, zijn we begonnen met het gebruik van duurzaam geproduceerde waterstof. De opschaling van de geplande 20 MegaWatt bevestigt de snelgroeiende behoefte aan waterstof en voor waterstoftransport en -opslag."

Nouryon en Gasunie verwachten de definitieve investeringsbeslissing over de eerste fase van het Delfzijl-project begin 2020 te nemen. Eind 2020 wordt een besluit verwacht over de uitbreiding naar 60 megawatt. Eerder dit jaar kwamen Nouryon en Gasunie overeen om groene waterstof aan BioMCN te leveren voor de productie van hernieuwbare methanol, een grondstof voor biobrandstoffen en de chemische industrie.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?