Subnavigatie

Avantium test eerste lignineproductie

29 mei 2019 Nobian MEB Stork J. Wildeman Storage & Logistics Avantium

In de proeffabriek van Avantium op het Chemie Park wordt het proces om uit resthout suikers en lignine te ontginnen, getest.

Sinds de opening, halverwege afgelopen jaar wordt getest of alle technische onderdelen functioneerden zoals zou moeten, voordat de start met een commerciële fabriek gemaakt wordt. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de buurbedrijven op de site, zoals Nouryon. Het aantal medewerkers is in fases van zes (in maart 2018) gestegen naar 19 mensen nu.

Teamvorming
Avantium zette een nieuwe organisatie neer met nieuwe technieken, processen en mensen. Plant manager Ronny Pals: “We hebben hard gewerkt aan trainingsplannen om onze mensen op te leiden en we hebben veel gedaan aan teamvorming. Bij de selectie is, naast harde opleidingseisen als Vapro C, gelet op of ze in het team pasten.”

Belangrijke stap was de zogenaamde ‘site acceptance test’, waarbij de fabriek op water draaide. Daarna testte Avantium met hout en zoutzuur voor het inregelen van de grondstoffen in de installatie. /Het hout dat Avantium voor het productieproces gebruikt, is afkomstig van Staatsbosbeheer en is tweede generatie biomassa. Avantium’s bioraffinaderij gebruikt resthout uit de Nederlandse bossen. Dit zijn bijvoorbeeld takken en andere delen van de bomen die niet gebruikt worden om andere producten van te maken

Zij-instromers
Ook in de bedrijfsvoering streeft Avantium zoveel mogelijk maatschappelijk verantwoord ondernemen na. “Wildeman doet de logistiek voor ons, Stork doet het technisch onderhoud en de schoonmaak wordt door Fivelingo gedaan. Verder hebben we nog drie zij-instromers die worden opgeleid tot procesoperator. We proberen zoveel mogelijk te doen met de lokale economie.”

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?