Subnavigatie

Duurzame stoom vermindert de CO2-uitstoot

26 juni 2019 Nobian Salt

“We zijn als Chemie Park Delfzijl in de wereld van de chemie een hele kleine speler, maar we spelen wel degelijk een wereldrol!”

Met deze woorden opende Site Director Johan Visser de bijeenkomst ter gelegenheid van de officiële afname van groene stoom van de derde lijn van EEW. “En ik ben buitengewoon trots op die voorname rol in het toewerken naar een fossielvrije toekomst. Delfzijl is binnen Industrial Chemicals en Nouryon Nederland de grootste site en we spelen in de vergroening en energietransitie een toonaangevende rol.”

Erfolgsstory
Horst Bieber, technisch directeur bij E.ON, het moederbedrijf van EEW Delfzijl, sprak van een ‘Erfolgsstory’. “Sinds 2010 is de eerste stoomleiding een soort navelstreng tussen EEW en Nouryon. Daarna volgde de tweede en nu de derde lijn.” Hij herinnerde zich de vraag van Nouryon om een derde lijn te bouwen nog haarfijn. “Het kwam neer op de vraag om bijna 200.000 ton afval extra te verwerken en tientallen miljoenen Euro’s te investeren.” De snelheid van het positieve besluit was volgens Bieber exemplarisch voor de goede samenwerking. Met de derde verbrandingslijn verwerkt EEW ruim vijfhonderdduizend ton afval per jaar en levert meer dan 1 miljoen megawattuur aan bio-stoom.

Supernieuws
‘Eigenaar’ van de groene stoomleiding, directeur Cas König van Groningen Seaports, sprak van een mooi moment voor de hele regio. “De opstart was bijzonder, want die werd live bijgewoond en gadegeslagen door premier Rutte.” Volgens König brengt de leiding Groningen Seaports in een voor Nederlandse begrippen unieke positie. “We zijn als havenbedrijf de verbindende factor. Met deze feestelijke happening en de recente aankondiging van de komst van SkyNRG hebben we twee keer supernieuws. Zo maken we ons haven- en industriegebied aantrekkelijker voor bestaande en nieuwe activiteiten en ondersteunen de duurzame ontwikkeling van regionale industrieën." 

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?