Subnavigatie

Drie finalisten 'Northern Back From the Future' wedstrijd bekend

19 september 2019

Teams van TNO, Avantium/Universiteit van Amsterdam en Maak Techniek & Proces zien veel in onder andere windenergie, waterstof en circulaire en biogebaseerde processen.

Maar technische oplossingen alleen zijn niet genoeg. Transitie vraagt ook om andere invalshoeken.

Op woensdag 16 oktober op Eemsdeltavisie is tevens de finaledag van Northern Back from the Future. Dit is een scenariowedstrijd voor studenten en young professionals. Zes teams van drie personen leverden begin september hun white papers in over de toekomst van het industriecluster in de Eemsdelta. Ze formuleren daarin stappen die nu en op de middellange termijn nodig zijn. Het winnende team krijgt een geheel verzorgde studiereis naar Japan.

1) Een Stapje terug
De meest eigenwijze inzending komt wellicht van de Groningse werkstudenten van Maak Techniek & Process. Jaro Beuving, Jasper Annema en Nick Terra willen nog niet over technologische oplossingen praten, omdat er volgens hen eerst een stap terug moet worden gezet. ‘In de huidige situatie is er een gebrek aan overzicht binnen het cluster,’ stellen ze in hun white paper met de titel ‘Een stapje terug’.

2) (Water)stof tot nadenken
Heel degelijk en afgewogen is de white paper van young professionals en promovendi van onder andere TNO en de TU Eindhoven: Tes Apeldoorn, Carina Nieuwenweg en Leon Rousseau.
Hun white paper (Water)stof tot nadenken combineert verschillende hoopvolle ontwikkelingen tot een congruente en inclusieve verkenning.

3) Paris is not enough
Bijzonder is dat het derde finalistenteam louter bestaat uit buitenlandse studenten. Namens Avantium en de Universiteit van Amsterdam. Uit de titel blijkt meteen al de internationale focus: ‘Paris is not enough’. Matthew Philips, Eric Schuler en Maria Alejandra Murcia willen duidelijk een stapje verder gaan dan de plannen die nu al in het Noorden op tafel liggen.

Northern Back from the Future
De wedstrijd Northern Back From the Future wordt georganiseerd door Industrielinqs, de uitgever van Het nieuwe Produceren en Petrochem. Mede-initiatiefnemers zijn EemsdeltaGreen en de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI). De wedstrijd wordt mede ondersteund door Chemport Europe, Groningen Seaports, Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE) en Chemie Park Delfzijl.

De finalisten strijden op 16 oktober tijdens Eemsdeltavisie om de bijzondere prijs: een studiereis naar Japan

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?