Subnavigatie

Stork denkt ook na over andere contractmodellen

2 oktober 2019 Nobian MEB Stork Avantium

“Over vijf jaar? Dan is het Chemie Park een nog fantastischer plek waar wij als Stork een belangrijke rol spelen.

Als échte partner voor onze klanten: we weten wat er bij hen leeft en wat hun verwachtingen zijn. Verder hebben we dan onze rol gepakt in de energietransitie die volop gaande is. En over vijf jaar worden we gezien als referentiebedrijf en spiegelen anderen zich aan ons.” Aan het woord is Rene Hartman (51), sinds kort de verantwoordelijke man voor Stork in Delfzijl.

Energietransitie
Volgens Rene is de uitgangspositie heel goed. “En dat moet ook want er ligt veel werk in het verschiet. Wij kunnen en willen in de energietransitie een mooie rol spelen. Van biogas tot bijvoorbeeld waterstof. We denken in dat verband ook na over andere contractmodellen. We zijn dan niet beperkt tot onderhoud, nee, we kunnen in samenwerking met onze moedermaatschappij FLUOR ook het ontwerp en uitvoering van nieuwbouw voor onze rekening nemen. Wij spelen dan een rol in de hele levenscyclus van een fabriek.”

Waterstof
Ruim tweehonderd vakmensen verrichten hier en in de Eemshaven vooral regulier onderhoud. “Projecten en Turnarounds komen er dan nog bij. In dat opzicht staat hier heel veel te gebeuren. Ik noem Photanol, Avantium en de diverse waterstofplannen, onder andere van Nouryon. Waterstof is een nieuw onderwerp en de vraag is hoe we daarmee omgaan. Groningen Seaports heeft een nieuwe kunststofleiding voor waterstoftoepassingen laten ontwikkelen, maar hoe gaan wij het onderhoud doen? Wat is daarvoor nodig? Hebben we voldoende kennis? Die vragen willen wij beantwoorden.”

Jeugd binnenhalen
Het gesprek komt vervolgens op het boeien en binden van mensen. “Op dit moment hebben wij in Nederland maar liefst 40.000 vacatures op het gebied van techniek. Om die reden zitten wij aan tafel bij het voortgezet, beroeps- en universitair onderwijs. We willen leerlingen duidelijk maken dat een loopbaan in de techniek  buitengewoon boeiend is. Jeugd binnenhalen, huidige medewerkers vasthouden en meegaan met de veranderingen die gaan komen. Daar hebben niet alleen wij, maar heeft de hele branche een enorme uitdaging.”

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?