Subnavigatie

Synthetische oliën mogelijk duurzamer alternatief voor diesel bij zoutwinning

11 oktober 2019 Nobian Salt

Synthetische oliën, zoals bijvoorbeeld ‘blauwe diesel’, lijken geschikt als duurzamer alternatief voor gebruik van gewone diesel als hulpstof bij zoutwinning.

Dit blijkt uit een onderzoek van Royal HaskoningDHV in opdracht van Nouryon.

“Vooralsnog zien wij te grote bezwaren tegen het gebruik van stikstof maar de eerste onderzoeksresultaten voor oliën uit hernieuwbare grondstoffen zijn veelbelovend. We gaan daarom verder onderzoek doen om te kijken of we dit kunnen gebruiken in nieuwe winningsgebieden.” “Wij kijken continue hoe we onze zoutwinning en productie verder kunnen verduurzamen en overwegen daarbij ook potentiële alternatieven voor diesel” zegt Yvar van den Winkel, Directeur Mijnbouw bij Nouryon.

Diesel wordt op dit moment gebruikt als afdekolie voor veilige zoutwinning. Een dun laagje diesel in een zoutcaverne voorkomt dat de pekel (zout water) de bovenkant van de caverne aantast. Na de winning wordt de diesel weer verwijderd en hergebruikt.

Deze techniek wordt al tientallen jaren succesvol toegepast. Een nadeel is dat bij een lekkage aan de oppervlakte bodemvervuiling kan optreden. Daarom heeft Nouryon laten onderzoeken of naast diesel mogelijk ook stikstof of synthetische diesel, gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, geschikt zijn als afdekmateriaal.

Stikstof moet onder hoge druk worden ingebracht en leidt volgens de studie tot hogere veiligheidsrisico’s, zoals acuut gevaar bij een lek in een gebouw of een ‘zoutspuiter’, waarbij pekel onder grote druk vrijkomt. Daarnaast is voor gebruik van stikstof een regelmatige aanvoer per vrachtwagen nodig en bovengrondse installaties die mogelijke geluidsoverlast geven.

Synthetische olie is, net als diesel, veilig in gebruik en is bovendien minder toxisch. In het geval van een lekkage zijn nadelige gevolgen voor het milieu daarom kleiner dan bij gebruik van gewone diesel, aldus Royal HaskoningDHV.

Nouryon heeft de onderzoeksresultaten gedeeld met Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en gaat verder onderzoek doen naar verschillende soorten biologische en synthetische oliën met het oog op mogelijk gebruik in nieuwe winningsgebieden.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?