Subnavigatie

Avantium opent tweede demonstratiefabriek Delfzijl

7 november 2019 Avantium

Avantium heeft zijn MEG-demonstratiefabriek (mono-ethyleenglycol) op het Chemie Park Delfzijl officieel geopend.

Daarmee krijgt de industrie nog een andere oplossing om de afhankelijkheid van fossiele hulpbronnen te verminderen. De openingsceremonie werd verricht door Nienke Homan, Gedeputeerde van de provincie Groningen, en Tom van Aken, CEO van Avantium. Bij de opening werd de nieuwe naam van deze innovatieve technologie onthuld: Ray Technology ™ - A Bright Step to The Future.

De opening is een belangrijke mijlpaal in de commercialisering van de productie van plantaardig MEG, een essentieel ingrediënt bij de productie van polyesters die veel worden gebruikt in textiel en verpakkingen. Tegenwoordig wordt 99% van MEG geproduceerd uit fossiele bronnen met een waarde van ongeveer $ 25 miljard. De verwachting is dat deze markt de komende decennia snel zal groeien, wat een geweldige kans biedt voor de introductie van plantaardige MEG als onderdeel van de overgang naar een meer duurzame wereld. Naast de voordelen op het gebied van duurzaamheid, is de productie van plantaardige MEG met Ray Technology ™ kostenconcurrerend ten opzichte van fossiele MEG.

Trots
De nieuwe demonstratie-installatie met een industrieel relevante capaciteit van 10 ton per jaar zal naast MEG ook plantaardig MPG (mono-propyleenglycol) produceren dat wordt gebruikt in een uiteenlopende reeks industrieën zoals cosmetica, farmaceutica, voedselaroma's en ijsbestrijders. Tom van Aken: “Avantium is er trots op het eerste bedrijf ter wereld te zijn dat drie technologieën naar demonstratiefase heeft gebracht. Het bewijst echt ons vermogen om geavanceerde technologieën in de waardeketen van hernieuwbare polyester op te schalen en op de markt te brengen. ”

Overstappen
Met de opening van deze demonstratiefabriek wordt een ​​belangrijke stap gezet in de richting van een commerciële fabriek in 2024. Commerciële gesprekken met partners zijn al gaande. Avantium praat met leveranciers van grondstoffen die hun markten willen diversifiëren en met chemische bedrijven die een significante groeimarkt willen betredenen die willen overstappen op een biogebaseerde economie én met consumentenmerken die op zoek zijn naar plantaardige oplossingen voor hun textiel en verpakkingen.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?