Subnavigatie

Twaron™ nu ook in flexibele buizen voor transport waterstof

20 december 2019 Nobian MEB Teijin Aramid

Pipelife, een grote internationale leverancier van kunststofleidingsystemen, ontwikkelde een innovatieve buis voor het transport van waterstof.

Kiwa keurde en certificeerde deze leiding  voor waterstoftransport tot 42 bar. Een duw in de rug voor de sterk groeiende waterstofmarkt en de daarbij benodigde infrastructuur. Nog mooier is dat de buis is versterkt met de kunststofvezel Twaron™ van Teijin Aramid.

Het gebruik van flexibele kunststofleidingen kan de kosten voor de aanleg van die infrastructuur verlagen. “Hier liggen goede mogelijkheden voor Teijin Aramid”, zegt Edward Groen, tot voor kort site manager Teijin Aramid Delfzijl en tegenwoordig Director Energy Transition & Sustainable Development. “Door de aanleg van de leiding in Delfzijl kunnen we in de toekomst ook groene waterstof gaan gebruiken voor het verduurzamen van ons productieproces."

Milieuwaarde
Als de bouw van een 20-30 MW waterstofunit op het Chemie Park Delfzijl doorgaat, een initiatief van Nouryon en Gasunie New Energy, worden daarvoor de van Twaron™ voorziene thermoplastische buizen voor het eerst gebruikt. “Aan de hand van een eigen model hebben we de financiële en milieuwaarde van deze eerste industriële toepassing in de hele keten berekend”, vertelt Marjan Kamer, Corporate Specialist Eco Efficiency Services bij Teijin Aramid. “Onze leidingen zijn goedkoper in onderhoud en duurzamer dan staal.” 

Brede inzet
Eertwijn van den Dool, projectdirecteur bij Groningen Seaports en voormalig medewerker van Teijin Aramid Delfzijl, bevestigt de voordelen van een flexibele kunststofleiding. "De aanleg is eenvoudiger, de installatietijd is korter en kunststof roest niet. De buis is flexibel en kan op rollen van 400 meter tot wel drie kilometer worden geleverd." Hij toont zich een groot promotor van deze toepassing. “Als Groningen Seaports proberen we de kosten voor de brede inzet van waterstof te verlagen en bij te dragen aan de versnelling van de energietransitie.”

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?