Subnavigatie

Overhandiging gedenkbord Noury & vd Lande

19 maart 2020 Nouryon MCA Nobian Delesto Nobian MEB Nobian Salt

Nouryon-medewerkster Miranda Gnodde nam onlangs een gedenkbord van Noury & vd Lande in ontvangst.

Ze ‘kreeg’ het bord uit handen van Henny Nieborg, werkzaam bij Groningen Seaports. Met de komst van Nouryon als naam op het Chemie Park Delfzijl herinnerde Henny zich een bord dat bij haar op de zolder werd bewaard. Haar grootouders en ouders hadden sinds de jaren dertig van de vorige eeuw een bakkerij in St. Annen bij Ten Boer. Bij gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de leverancier van het meel en de grondstoffen, Noury & vdLande, kregen ze zo’n bord. Dat was in 1938. Het hing in de bakkerij. Na de sluiting van de zaak geraakte het bord uit beeld. Totdat de naam Nouryon hier z’n intrede deed en Henny het bord van zolder haalde. Grappig dat de cirkel op deze wijze wordt gesloten.

Kader:
Noury en Van der Lande
Opgericht in 1838 was de meelfabriek van Noury & Van der Lande rond 1920 uitgegroeid tot het grootste bedrijf van Deventer. Ooit begonnen als een meel- en oliefabriekje en vervolgens uitgegroeid tot een grote chemische industrie met vestigingen in andere plaatsen in Nederland en in het buitenland. De fabriek begon in 1838 met het vervaardigen van raapolie en raapkoeken voor het vee. Na aanschaf van een stoommachine, tien jaar later, kon de productie flink worden opgevoerd. In 1887 verrees er een groot graanpakhuis, gevolgd door de eerste stoomtarwemeelfabriek van Nederland. In 1965 kwam aan deze meelfabriek een einde.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?