Subnavigatie

Stork bouwt proeffabriek Photanol

2 april 2020

Stork gaat de proeffabriek voor Photanol op het Chemie Park Delfzijl bouwen.

De demoplant, honderd keer zo groot als de laboratoriumopstelling in Amsterdam, wordt gebouwd in de noordwesthoek van de locatie en zal twee jaar proefdraaien. Bij gebleken technische en economische haalbaarheid zal een grote commerciële plant worden gebouwd. De locatie van die fabriek is nu nog niet bekend. De demoplant wordt door één operator bediend.

Drie kilometer
De proeffabriek, met een afmeting van 30 bij 100 meter, bestaat uit een drie kilometer lange buis van dun en doorzichtig folie. Daarboven komt een overkapping om de hoeveelheid zonlicht en warmte te reguleren. De bacteria gedijen namelijk het best tussen de 5°C en de 30°C. Voor Stork is het een leuk project. “Niet groot, maar wel nieuw en geheel in lijn met de vergroening van de chemie op onze site”, aldus René Hartman, business manager van Stork. “Als industriële dienstverlener doen we dat met inzet van alle disciplines: van kunststof, elektrotechniek tot en met de inkoop van de materialen.”

Keten
Photanol zet op een biologische wijze en met behulp van zonlicht CO2 om in chemicaliën. Met het gebruik van CO2 sluit het innovatieve bedrijf naadloos aan op de verduurzaming van de keten op het Chemie Park. Het product van Photanol is vervolgens de grondstof voor andere chemische processen.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?