Subnavigatie

Contractor Safety Panel over veiligstellen installaties

8 mei 2020 OCI Methanol Europe Nouryon MCA Delamine Lubrizol Nobian Delesto Nobian MEB SGS Nobian Salt Stork Teijin Aramid JPB Logistics Falck Fire Services Dutch Glycerin Refinery J. Wildeman Storage & Logistics Avantium Verwater Industrial Services

“Leuk. Leerzaam. Het geeft meer inzicht”, aldus enkele reacties uit de zaal. Een divers ‘publiek’ en een levendige discussie tussen enkele tientallen betrokken deelnemers van opdrachtgevers en -nemers.

In het kader van het Contractor Safety Panel, een gezamenlijk veiligheidsinitiatief van bedrijven en contractors op het Chemie Park, bezochten operators, monteurs, veiligheidskundigen en leidinggevenden diverse fabrieken en bespraken gezamenlijk hun bevindingen over LoToTo *. Conclusie: het veiligstellen van installaties gebeurt overal, maar de uitvoering verschilt. Dus is het zaak dat betrokkenen zich altijd goed voorbereiden, kritisch zijn en vragen stellen.

Uitleg
In de praktijk is vooral aandacht nodig op het snijvlak van de verschillende disciplines. Wees je daarvan bewust en blijf alert op wat je ziet en hoort. De praktijk is weerbarstig. Dus blijf vragen stellen en navragen. Operator en monteur hebben daarin beiden een rol. “Een monteur moet meekijken. Die is het tweede paar ogen. Wees je daarvan bewust.” Laat het eventueel ook checken door iemand uit een andere ploeg.” “Blijf kritisch op elkaar. Je weet dat er verschillen zijn. Bereid je zo goed mogelijk voor en vraag om uitleg van de instructies. Net zolang je het begrijpt.”

Leerpunten opdrachtgever

 • bereid de klus goed voor
 • ken de scope van de uit te voeren activiteiten
 • volg procedures
 • doe bij bijzonderheden altijd een TaakRisicoAnalyse
 • doe samen de Last Minute Risk Assesment
 • laat de LoToTo checken door iemand anders (second pair of eyes)
 • we hebben zorg voor elkaar!

Leerpunten opdrachtnemer

 • Stel vragen
  • kun je aantonen dat het schoon en drukvrij is?
  • mag ik het isolatieplan zien met stekerlijst/zekeringenlijst?
  • hoe heb je geborgd dat de installatie niet start?
  • kunnen we samen testen dat de installatie veilig staat / productvrij is?
  • waar zit de openstaande drainafsluiter?
  • welke afsluiters staan dicht en geborgd?
 • elke situatie is anders, dus stel je andere vragen
 • DURF ‘STOP’ TE ZEGGEN!
   

* Lototo

Log out, Tag out, Try out. Stel machines en installaties veilig door middel van sloten, zodat apparatuur niet ongewenst, ongecontroleerd en onbedoeld in werking kan treden en energie (elektriciteit, druk, product) niet ongecontroleerd kan vrijkomen.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?