Subnavigatie

Van sodafabriek naar een volledig geïntegreerd chemisch cluster

3 juni 2020 OCI Methanol Europe Nouryon MCA Delamine Lubrizol Nobian Delesto Nobian MEB SGS Nobian Salt Stork Teijin Aramid JPB Logistics Dutch Glycerin Refinery J. Wildeman Storage & Logistics Avantium Verwater Industrial Services

Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE) viert haar 45 jarig bestaan met blik op de groene toekomst.

“Namens het Chemie Park Delfzijl feliciteer ik SBE met deze mijlpaal”, aldus site director Johan Visser. “Als bedrijven op het Chemie Park ervaren we direct de meerwaarde van hun belangenbehartiging. Over tal van relevante thema’s, zoals veiligheid, ondernemingsklimaat, duurzaamheid en arbeidsmarkt. Zo werken we met belanghebbenden om de regio te versterken en om werk te creëren.”

Stevige schep
De vereniging van meer dan honderd bedrijven in Delfzijl, waaronder het bijna volledige Chemie Park Delfzijl, de Eemshaven en de omliggende regio kijkt vooral vooruit naar een duurzame toekomst. “Duurzaamheid is nodig, niet alleen voor het klimaat en het milieu maar ook voor de economie in Groningen. Wij bieden veel werkgelegenheid, deze banen dragen nu en in de toekomst sterk bij aan leefbaarheid van deze regio. We hebben de afgelopen jaren daarin veel bereikt en dat zetten we onverminderd door. Sterker nog: er gaat een stevige schep bij op”, zegt Frans Musters, voorzitter van SBE.

IJzersterk
Wat in 1975 begon als een initiatief van twee bedrijven groeide uit tot een vereniging van bedrijven in de chemie, energie, scheepvaart en dienstverlening. Het gebied onderging sindsdien een enorme transformatie. Op het Chemie Park Delfzijl ging dat van een sodafabriek naar een volledig geïntegreerd chemisch cluster. “Wij kunnen alleen iets bereiken door samen te werken als bedrijven, maar vooral door dat ook te doen samen met de bewoners, de bestuurders en natuurlijk de gebruikers van Noord Nederland”, zegt Frans Alting, directeur van SBE. “We hebben allemaal een ijzersterk geloof in de kansen van de Eemsdelta hebben en wij doen er alles aan om die kansen te benutten. ”

Steeds beter
De bedrijven en hun toeleveranciers in de beide havens zijn samen goed voor 15.000 banen. De producten die gemaakt worden vinden hun weg in Europa en ver daarbuiten. Daardoor is de Eemsdelta een stevige pijler in de Noordelijke economie. Maar met de sterk groeiende aandacht voor het klimaat, milieu en natuur zijn er ook kritische geluiden over de groeiende bedrijvigheid aan de Waddenzee. Musters hierover: “De Eemsdelta en de havens zijn aangewezen voor de ontwikkeling van industrie. Daar zal je altijd iets van merken. We doen alles nog niet perfect maar wel steeds beter.”

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?