Subnavigatie

Tweede Kamerlid Moorlag (PvdA) bezoekt Nouryon en BioMCN

11 september 2020 OCI Methanol Europe Nouryon MCA Nobian MEB

Tweede Kamerlid William Moorlag (PvdA) bracht begin september een werkbezoek aan twee VNCI-leden: Nouryon en BioMCN (een dochteronderneming van OCI NV).

Het werkbezoek stond in het teken van recente ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, klimaat en energie op het Chemie Park Delfzijl, met speciale aandacht voor het waterstofproject Djewels, Europa’s grootste groene waterstoffabriek.

Tijdens het werkbezoek kwam de ketenbenadering nadrukkelijk aan de orde. Deze komt niet alleen goed tot uitdrukking op het Chemie Park Delfzijl als geheel, maar ook tussen Nouryon en BioMCN onderling met het groene waterstofproject Djewels. Dit project - geleid door een internationaal consortium onder leiding van Nouryon en GasUnie - is een koploper onder de verschillende waterstofinitiatieven die gericht zijn op het terugdringen van CO2-emissies. Het project is ook een belangrijke mijlpaal in de transitie naar een duurzamere, circulaire economie. BioMCN combineert deze groene waterstof met CO2 uit andere processen om hernieuwbare methanol te produceren. Methanol op basis van groene waterstof kan zowel als veelzijdige chemische grondstof en als alternatieve brandstof een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie.

Moorlag: “Ik juich deze samenwerkingsvormen en dit soort initiatieven toe. Het belang van waterstof voor Nederland is gigantisch. Ik zie waterstof als een zeer geschikte moleculaire energiebron waar elektrificatie niet goed mogelijk is, zoals zwaar transport en de productie van metalen. Ook biedt groene waterstof als grondstof en energiedrager ook volop mogelijkheden voor de vergroening van de chemische industrie.”

lees hier het artikel op de site van de VNCI
Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?