Subnavigatie

Buizen Photanol-plant nu groen van kleur

28 september 2020 Stork Photanol

De buizen van demonstratieplant Photanol zijn sinds deze maand groen gekleurd. Een bewijs dat de proeffabriek in bedrijf is.

Voor de vakantie werd begonnen met het testen van de systemen. Aanvankelijk gebeurde dat met water in de buizen van plastic folie. Nadat het systeem bewezen lekvrij was, werd begonnen met de opkweek van de algen.

Zonlicht
De plant, gebouwd door Stork, ziet er uit als een soort open kas met daarboven een schaduwdoek. Zo houdt Photanol de cyanobacteriën, ook wel blauwalg genoemd, op een constante temperatuur, en kunnen ze met behulp van zonlicht en CO2 het best groeien. Zo wordt bijvoorbeeld melkzuur gemaakt dat kan dienen als grondstof voor andere producten.

Duurzamer
Met deze semi-industriële proef wil Photanol de economische en technische haalbaarheid aantonen. Insteek is dat de cyanobacteriën in vergelijking met de tot nu toe gangbare route goedkoper en duurzamer kunnen worden vervaardigd. De plant draait minstens twee zomers en wordt daarna afgebroken. Een succesvolle proef brengt een commerciële plant een stap dichterbij.

Schone chemie
De Europese Unie heeft vastgelegd dat in 2030 25% van de chemicaliën en materialen herbruikbaar moeten zijn. Door gebruik te maken van CO2 en zonlicht produceert Photanol duurzame chemie zonder inzet van minerale olie. Zo wordt bijgedragen aan de duurzaamheidsdoelstelling van de EU.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?