Subnavigatie

Gebroeders Heeres winnen ‘Groene Groninger’

4 december 2020 Avantium Photanol

De broers Erik en Andre Heeres zijn onderscheiden met de Groene Groninger, een prijs voor personen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan duurzaamheid in Groningen.

De prijs is uitgereikt door Gedeputeerde Nienke Homan. “Zij krijgen de prijs voor hun onderzoek naar de kansen voor de groene chemie in de Eemsdelta en weten daarbij een sterke verbinding te leggen tussen Universiteit, Hogeschool en industrie”, aldus Nienke Homan. Zo publiceerden beide chemici het rapport ‘Biobased Opportunities voor de Eemsmondregio’. Volgens hen is Noord-Nederland bij uitstek de plek om biobased bouwstenen te produceren dankzij de combinatie van basischemicaliën op Chemie Park Delfzijl, agrarische reststromen uit de regio en opgebouwde kennis van groene chemie. 

Nieuwe toekomst
Site director Johan Visser reageert enthousiast: “Beide broers verrichten op inspirerende wijze onderzoek naar vergroening van de grondstoffenpositie en de industrie. Zij geven ons inzicht in welke richting de groene chemie zich beweegt. Dat zien we op onze site elke dag weer met de bioraffinage van Avantium en de fermentatietechnologie van Photanol. Erik en Andre dragen bij aan de nieuwe toekomst voor industrie en onderzoek en inspireren daarmee volgende generaties.”

 

Wat is de ‘Groene Groninger’?
De Groene Groninger is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die een bijzondere rol heeft gespeeld bij de omschakeling naar duurzame energie en grondstoffen. De onderscheiding bestaat uit een beeld van de Chloris chloris gemaakt door de Groningse kunstenares Annette Hoolsema. De onderscheiding wordt uitgereikt door Nienke Homan, gedeputeerde van de Provincie Groningen en beschermvrouwe van De Groene Groninger. Zij is voorzitter van de jury bestaande uit Johan Visser (Nouryon), Edward Groen (Teijin Aramid) en Frans Alting (SBE).

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?