Subnavigatie

Avantium sluit nieuwe afnamecontracten af voor geplande FDCA-flagshipfabriek

25 maart 2021 Avantium

Avantium N.V., toonaangevend technologiebedrijf in hernieuwbare chemie, kondigt aan dat haar dochteronderneming Avantium Renewable Polymers ("Avantium RNP") twee additionele voorwaardelijke afnameovereenkomsten heeft ondertekend voor de levering van PEF voor de productie van flessen en films.

Dat brengt het totaal nu op vier afnamecontracten. De betrokken partners zijn onder meer chemiebedrijf Toyobo (Japan), polyesterfilmproducent Terphane (VS), drankenbottelaar Refresco (Nederland) en een grote wereldwijde food & beverage merkeigenaar.

Avantium RNP wil zijn eigen 'plant-to-plastics' YXY®-technologie op de markt brengen, die wordt gebruikt voor de productie van FDCA (furaandicarbonzuur) - de belangrijkste bouwsteen van het hoogwaardige, plantaardige en volledig recyclebare polymeer PEF (polyethyleenfuranoaat). Avantium heeft de technologie gedemonstreerd in haar proeffabriek in Geleen en de onderneming is van plan om, afhankelijk van een positieve finale investeringsbeslissing (Final Investment Decision - FID), 's werelds eerste commerciële FDCA-fabriek te openen in 2023.

Naast de ondertekening van nog twee afnameovereenkomsten, werd recent ook verdere commerciële vooruitgang geboekt. Avantium en Carlsberg hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om gezamenlijk verschillende PEF-toepassingen te ontwikkelen, waaronder de Green Fibre Bottle, met als doel de circulariteit van de verpakkingen te valideren, wat moet leiden tot extra vraag naar FDCA (PEF) vanuit Avantium’s flagshipfabriek. Als verder teken van hun commitment is Carlsberg onlangs toegetreden tot het PEFerence consortiumi.

CEO Tom van Aken: "Deze commerciële toezeggingen brengen ons dichter bij het maken van een positieve FID voor onze flagship FDCA-fabriek. Wij waarderen de toewijding van onze partners om mee te bouwen aan een volledig nieuwe PEF-waardeketen. We kijken ernaar uit om meer gelijkgestemde partijen te verwelkomen op deze spannende reis waarbij we een gedeelde ambitie hebben om over te stappen op de volgende generatie materialen voor een circulaire en duurzame toekomst."  

Avantium zal te zijner tijd een verdere update geven over de voortgang naar de FID.

 

Voor het volledige bericht zie: https://www.avantium.com/press-releases/

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?