Subnavigatie

Voorwaarden voor bouw FDCA-fabriek Avantium bijna rond

11 augustus 2021 Avantium

“…een heel positieve ontwikkeling om de alsmaar groeiende berg plastic afval te lijf te gaan”

Hoe staat het met de eerder aangekondigde commerciële fabriek voor FDCA (furandicarbonzuur),  die Avantium van plan is over twee jaar te openen in Delfzijl? FDCA is de belangrijkste bouwsteen voor PEF (polyethyleen furanoaat), een plantaardige, volledig recyclebare kunststof. De fabriek zal gebouwd worden op het Heveskes-terrein.
Voordat kan worden begonnen aan de bouw van de fabriek, moet Avantium nog voldoen aan een aantal voorwaarden, zoals de financiering rondkrijgen voor de fabriek. Het bedrijf is nu in gesprek met onder meer banken voor het laatste deel van de financiering.

Laatste deel
Voor de bouw van de fabriek is in totaal ongeveer 150 miljoen euro nodig, exclusief 20% onvoorziene kosten. Daarvan is al een groot deel binnen. Zo heeft onder meer een Groningen Consortium een financieringspakket voorwaardelijk beschikbaar gesteld voor de nieuwe fabriek ter waarde van 30 miljoen euro in subsidies, aandelen en leningen, waarmee ze Avantium op weg helpen.  Avantium is nu in gesprek met onder meer banken voor het laatste deel van de financiering.  

Bier in papier
De tweede voorwaarde is het binnenhalen van voldoende afnamecontracten. Caroline van Reedt Dortland, director Communications bij Avantium, licht toe: “We hebben nu vijf grote afnamecontracten afgesloten die goed zijn voor meer dan 50% van de commerciële capaciteit van de fabriek. Dit is een hele belangrijke factor om het hele project door te kunnen laten gaan.” Avantium heeft afnameovereenkomsten gesloten met onder andere de Nederlandse bottelaar Refresco, met het Belgische Resilux en het Japanse Toyobo. Naast deze afnamecontracten is Avantium ook een samenwerking aangegaan met bierbrouwer Carlsberg om onder andere een Green Fibre Bottle te ontwikkelen: een papieren bierflesje met een dun PEF-laagje om het bier goed te houden.

Nooit eerder
De derde voorwaarde is dat de engineering en de toeleveringsketen (bijvoorbeeld de levering van grondstoffen) rond moeten zijn. Ook aan deze voorwaarde is al grotendeels voldaan. “Als aan alle voorwaarden is voldaan, kunnen we van start met de bouw van de fabriek. We zijn erg blij met de afnamecontracten. Dit is uniek in de wereld en een enorme opsteker voor ons, want het is een materiaal dat nog nooit eerder op de markt is gebracht. Bovendien is dit natuurlijk een heel positieve ontwikkeling om de alsmaar groeiende berg plastic afval te lijf te gaan. Ons product kan het tij keren.” Als alles volgens plan verloopt zal de PEF-fabriek in Delfzijl van start gaan in 2023.

Afgesloten commerciële afnamecontracten

  1. Toyobo – Japans bedrijf dat o.a. verpakkingen en synthetisch textiel maakt
  2. Refresco – Nederlandse drankenbottelaar
  3. Resilux – Belgisch internationaal leverancier van harde plastic verpakkingen
  4. Terphane – Amerikaans polyesterfilm verpakkingsbedrijf
  5. Wereldwijd bekend food & drink bedrijf

 

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?