Subnavigatie

Chloorfabriek Nobian testte ‘slimme verzegeling’

3 september 2021 Nobian MEB

“Een showcase op gebied van veiligheid en Industry 4.0”, stelt Roel van Wezel, voormalig plant manager van de chloorfabriek van Nobian.

Het resultaat van een brainstorm met site director Johan Visser en Robbert van der Veen van startup IoT Safety Company.

Doel was om het veiligheidsniveau van de chloorfabriek verder te verhogen. Daartoe werden tijdens de vorige stop op diverse plekken in de installatie ‘slimme sloten’ geplaatst. Deze sturen een digitaal signaal wanneer ze open of dicht gaan. Het is een combinatie van een slot met een batterij, een zender, een app en speciale software.

Extra reductie
Handig bij zogenaamde procedure-afsluiter. “Zo’n speciale afsluiter heeft altijd al een slot, omdat het openen of sluiten hiervan meer risico’s geeft, maar waarbij het gebruik minimaal is”, aldus Roel van Wezel, tegenwoordig site manager van Nouryon in Delfzijl. “Een slimme verzegeling geeft een melding in de meetkamer wanneer ie wordt geopend. Het is een extra reductie van risico’s.”

Steker
Een tweede toepassing betrof stekers, platen die een leiding onder alle omstandigheden afsluiten. In een stop gebruik je tientallen stekers, waardoor men het overzicht wel eens dreigt te verliezen. Ook hiervoor is die slimme verzegeling een uitkomst. “Je weet altijd waar de stekers zijn geplaatst en je krijgt direct een signaal wanneer er iets wijzigt aan zo’n steker. Het verhoogt ons veiligheidsniveau enorm.”

Op basis van de ervaringen zet IoT Safety Company de ontwikkeling van de Slimme Verzegeling voort.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?