Subnavigatie

Bedrijven zelf verantwoordelijk voor eigen afvalstromen

29 november 2021 Nouryon MCA Nobian Delesto Nobian MEB Nobian Salt

Elk bedrijf op de site is straks verantwoordelijk voor de eigen afvalstromen. Het verzamelen en verwijderen van het restafval is per 1 januari 2022 niet langer een gemeenschappelijke dienst.

Een analyse van de diverse afvalstromen via Lean Six Sigma leidde tot een voorstel, waarin de focus kwam te liggen op de eigen verantwoordelijkheid voor de afvalstromen, standaardisatie van containers en op orde en netheid door het realiseren van afvalstraten. Business Development manager Hilda Godlieb: “Dat is voor Nobian en Nouryon inmiddels gerealiseerd. In onze afvalstraten staan drie containers voor papier & karton, PMD (plastic, metaal en drinkkartons) en restafval.”

Contract
Nobian en Nouryon sloten voor de afhandeling van alle afval, chemisch én restafval, een contract met Renewi. Een erkende partij in afvalverwerking en op het gebied van restafval al jarenlang de dienstverlener op de site. “Nobian en Nouryon ervaren de voordelen in de praktijk: meer aandacht, standaardisatie en efficiency in het omgaan met afvalstromen. Met hulp van Renewi is het aantal te legen rolcontainers inmiddels al met zo’n zestig procent gereduceerd”, aldus Pieter Bakker, tot voor kort verantwoordelijk voor Maintenance Support en Site Services.

Verleden
In het verleden was het verwijderen van afval een gemeenschappelijke dienst. Uit kostenoverweging en efficiency was dat indertijd een logische stap, maar die situatie ligt nu compleet anders. Iedere vervuiler, dus ieder bedrijf, is tegenwoordig juridisch verantwoordelijk voor de eigen afvalstromen.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?