Subnavigatie

Chloorfabriek Nobian Delfzijl kan meer noodvermogen leveren

10 februari 2022 Nobian MEB

“Meer e-flex, hogere efficiency en nog dichter tegen optimale procesinstellingen opereren.”

Dankzij heel veel kleine verbeteringen, onder andere op gebied van procesautomatisering, kan de chloorfabriek nog veiliger en flexibeler op en af regelen én meer noodvermogen aan het openbare elektriciteitsnet leveren. Douwe Tuinstra, voormalig procestechnoloog van deze fabriek en tegenwoordig programma manager Advanced Process Control, begeleidde het project.

Noodvermogen
Nobian schrijft zich vooraf in en geeft daarmee te kennen beschikbaar te zijn om op een bepaald moment noodvermogen te leveren aan het net. Wanneer dit wordt toegekend, gaat de fabriek terug in productie en komt er elektriciteit beschikbaar voor het elektriciteitsnet. “Het komt niet heel vaak voor en als het gebeurt, is het voor een korte periode”, licht Douwe toe. “Nobian draagt op deze manier bij aan een betrouwbaar elektriciteitsnet. Dat is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van duurzame energie.”

100%
De levering van meer noodvermogen is onderdeel van een veel breder programma: ‘Industry4.0 Advanced Proces Control’. In dit kader streeft Nobian naar 100% optimaal, 100% van de tijd. “Een hoog én tegelijkertijd realistisch streven”, stelt Douwe. “We optimaliseren de procesvoering en -instellingen en maken onze processen zo nog stabieler en sterker. Dit leidt tot een betere veiligheidsprestatie, minder handmatig werk en maximale efficiency en opbrengst.”

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?