Subnavigatie

Hoge kwaliteit zoutzuur Nouryon MCA zorgt voor schoon water

7 maart 2022 Nouryon MCA Nobian MEB

Zoutzuur kan nu in een hoogwaardige toepassing worden gebruikt

“We hebben officieel goedkeuring gekregen van het onafhankelijke keuringsinstituut Kiwa. Daarmee kan onze hoge kwaliteit zoutzuur worden gebruikt om ijzerchloride te maken. Dat wordt toegepast in zuiveringsinstallaties”, aldus trotse Nouryon site manager Roel van Wezel. “Een mooi, baanbrekend resultaat van de gezamenlijke inspanningen van Nouryon en Nobian.”

Kennis
“Het resultaat van een langlopend en stapsgewijs proces van vele jaren“, aldus Technology Lead Ian Pedonomou van Nobian. “Door vol te houden en steeds verder te verbeteren hebben we dit voor elkaar weten te krijgen. We hebben veel kennis ontwikkeld en het geeft veel voldoening dat het gelukt is.“ Peter Weistra, production engineer bij Nouryon, stak veel werk in de technische verbeteringen. “Via Lean 6 Sigma gingen we stap voor stap na wat er in het proces gebeurde. Na technische aanpassingen in een kolom was de kwaliteit zoutzuur veel hoger dan voorheen. Dat biedt ons extra mogelijkheden in de afzet van het zoutzuur.“

Energie
De verwerking van het zoutzuur van Nouryon gebeurt in het Duitse Ibbenbüren. Hier heeft Nobian een fabriek die ijzerchloride produceert. Verwerking van het zoutzuur van MCA tot ijzerchloride levert op meerdere vlakken een duurzaamheidsvoordeel op. De Nobian-fabriek verbruikt minder energie om ijzerchloride te maken, terwijl voor Nouryon de transportkosten en de daarmee gepaard gaande uitstoot van CO2 veel lager zijn. “De afstand naar Ibbenbüren is ongeveer 165 kilometer, terwijl het zoutzuur voorheen over een afstand van 600 kilometer naar Noord-Frankrijk werd vervoerd.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?