Subnavigatie

HyCC, Grasshopper, WEVA en HyEnergy

16 maart 2022 Nobian MEB HyCC

Op het gebied van waterstof lopen tal van initiatieven op Chemie Park Delfzijl

Eind vorig jaar maakte Nobian bekend dat het samen met de Green Investment Group van Macquarie (GIG) de waterstofactiviteiten naar een hoger niveau wil tillen. Hiervoor werd een nieuwe joint venture opgericht, namelijk HyCC, de Hydrogen Chemistry Company. Djewels 1 & 2, de te bouwen waterstoffabrieken op en bij de site, maken hier onderdeel van uit. Marnix de Vries, business developer van Nobian / HyCC over andere initiatieven, namelijk Grasshopper, WEVA en HyEnergy .

QHSE
Voor Grasshopper, de proef met de tweede generatie brandstofcellen, is vergunningaanvraag in voorbereiding. Marnix: “Aangezien de site hiermee veel ervaring heeft, is onder andere de QHSE-afdeling van Nobian in Delfzijl om steun gevraagd. De voorbereidingen zijn in volle gang en daarna volgen nog gesprekken met de Omgevingsdienst Groningen, de vergunningverlener.”

Romp
Als partner in Grasshopper levert Nedstack de nieuwe generatie brandstofcellen. De chloorfabriek van Nobian levert de waterstof, waarmee die brandstofcellen elektriciteit opwekken en aan het openbare net kunnen leveren.” Nedstack is ook de leverancier van de brandstofcellen voor WEVA, het waterstof aangedreven binnenvaartschip dat zout van Delfzijl naar Rotterdam gaat vervoeren. “Het schip moet in het tweede kwartaal van 2023 operationeel zijn.”

Vaarroute
Op dat moment moet ook HyEnergy ook gereed zijn. Dat bedrijf gaat ook waterstof van Nobian afnemen. Marnix: “Wat het waterstoftankstation Pitpoint is voor autobussen, dat wordt HyEnergy voor mobiliteit in de breedte. Denk aan auto’s, bussen, de WEVA en vrachtwagens. Het is feitelijk een compressiestation om containers met daarin buizen met waterstof te vullen. Die containers worden vervolgens per trailer geleverd aan klanten.” Het compressiestation komt niet op de site. De exacte locatie is nu onderwerp van gesprek.  

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?